Laukos
Bizness

“Aloja Starkelsen” sācis ražot bioloģiskus pelēko zirņu miltus 16

Foto – LETA

Kartupeļu cietes ražotājs “Aloja Starkelsen” šogad ir sācis pārstrādāt bioloģiski audzētus pelēkos zirņus, un no tiem ražot bioloģiskus pelēko zirņu miltus, sacīja uzņēmuma valdes loceklis Jānis Garančs.

“Šogad esam sākuši pārstrādāt bioloģiski audzētus pelēkos zirņus un paralēli kartupeļu cietes ražošanai kā nākamo izejvielu bioloģiskās pārtikas ražotājiem piedāvāt pelēko zirņu miltus ar paaugstinātu olbaltumu saturu, kas paredzēti kā izejviela produktiem vegāniem un veģetāriešiem,” sacīja uzņēmuma valdes loceklis. Uzņēmums piedāvās arī bioloģiski audzētu pelēko zirņu miltus ar zemāku olbaltuma saturu, kurus var izmantot, piemēram, maizes cepšanā kā alternatīvu graudaugu miltiem.

Bioloģiski audzētus pelēkos zirņus uzņēmums iegādāsies no vietējiem zemniekiem, un jau noslēgti pirmie līgumi ar Latvijas lauksaimniekiem par to piegādi. Zemniekiem esot izdevīgi slēgt šādus līgumus, jo viņiem augu seklā ir nepieciešams audzēt vairākas kultūras. Kā izejvielu uzņēmums iepirks tādus zirņus, kuru īpašības ir izpētītas sadarbībā ar Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtu.

Līdzīgi kā bioloģiskās kartupeļu cietes eksports šobrīd veido vairāk nekā 95% no kopējā “Aloja Starkelsen” saražotā produkcijas apmēra, arī bioloģiski audzētu pelēko zirņu pārstrādes produktu lielākais realizācijas apjoms būs ārvalstīs. Galvenie realizācijas būs tie paši, uz kuriem uzņēmums eksportē kartupeļu cieti, interesi par attiecīgo produkciju jau izrādījuši klienti ASV un Eiropā.

“Būsim vienīgie pasaulē, kas piedāvās pelēko zirņu olbaltumu. Ir daudz un dažādas ražotnes, kurās kā izejvielu izmanto dzeltenos vai zaļos zirņus, kas pasaulē ir pazīstamāki. Pelēkie zirņi nav tik plaši pazīstami, faktiski tikai Vācijā mēs atradām vēl tādus produktus,” teica Garančs.

Viņš arī teica, ka ideja par bioloģiski audzētu pelēko zirņu pārstrādi radās pēc tirgus izpētes.

“Pieprasījums pēc bioloģiskajiem produktiem pieaug un šobrīd arī pieprasījums pēc produktiem vegāniem aug. Augu izcelsmes olbaltums ir ļoti pieprasīts, tāpēc mēs arī izstrādājām šos produktus. Mēs pie šī projekta strādājām vairāk nekā četrus gadus, vairākas saimniecības testēja, kā vislabāk izaudzēt izejvielu, bet mēs pārbaudījām, kā vislabāk veikt pārstrādi sākumposmā,” sacīja Garančs.

Šogad pelēko zirņu miltu realizācijas apmēri vēl nav lieli, tāpēc uzņēmums tos pagaidām pārstrādā kādā Somijas valstij piederošā uzņēmumā, izmantojot ārpakalpojumu sniedzēja iespējas. Tomēr “Aloja Starkelsen” jau ir sagatavota ražošanas ēka, kur uzstādīt tehnoloģiskās iekārtas, lai nākotnē pārstrādi veiktu uz vietas. Pirmajā posmā plānots pārstrādāt 4000 tonnu zirņu. Nākotnē plānots sasniegt līdzīgus ražošanas apjomus kā kartupeļu cietes ražošanā.

Uzņēmums jauno produkciju piedāvās arī kā plaša patēriņa preci lielveikaliem, lai to varētu iegādāties ikviens Latvijas iedzīvotājs. “Šajā rudenī tika novākti pirmie zirņi un ir notikušas pirmās ražošanas. Pagaidām vēl neesam tikuši līdz plaša patēriņa produktam, lai varētu piedāvāt to Latvijas veikaliem, bet nākotnē mēs to noteikti plānojam darīt. Līdzīgi kā mūsu bioloģiskā ciete zaļajās kastītēs ir pieejama veikalos, domāju, ka arī tāpat rīkosimies arī ar šo produkciju,” teica Garančs.

Kā ziņots, “Aloja-Starkelsen” finanšu gadā, kas ilga no 2015.gada 1.septembra līdz 2016.gada 31.augustam, strādāja ar 7,621 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 16,2% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa palielinājās par 20,8% – līdz 287 850 eiro.

“Aloja-Starkelsen” pamatkapitāls ir 259 131 eiro. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir pieder Zviedrijas kompānija “Sveriges Starkelseproducenter, forening” (97,93%).

LA.lv