Augļkopība, Dārzeņi un augļi

Kura ir labākā Latvijas apiņu šķirne? Atbild eksperts

Pēc bioloģijas doktora Alfreda Ripas teiktā, Latvijas klimata apstākļos drošāk audzēt agrīnās šķirnes, piemēram, ‘Smoļistij’ (sarkano stīgu šķirne, ko izmanto alus darīšanā), kas tehnisko gatavību sasniedz aptuveni 124 dienās. Tām rogas pagūst ienākties katru gadu – augusta beigās, septembra sākumā. Nogatavošanās laiks atkarīgs no šķirnes. Vēlākām šķirnēm augļkopas nogatavojas tikai ap 10.–15. septembri.

Apiņu augļkopas ir vācamas, kad tās kļūst zeltainas, čauganas. Šādā tehniskajā gatavībā apiņu rogās ir vislielākais lupulīna daudzums. Rogas noplūc, atstājot līdz 1,5 cm garu kātiņu. Pēc sala apiņi kļūst brūni, tie vairs nav lietojami pārstrādei.

Pēc novākšanas apiņu rogas nekavējoties žāvē labi vēdinātās vietās, pasargājot no tiešiem saules stariem (piemēram, bēniņos, šķūņos). Rogas kopā ar lupulīnu glabā sausā, vēsā telpā.

Apiņu rogu sausnā ir apmēram 15% rūgtvielu, kuru sastāvā ietilpst ap 6,5% lupulīna jeb apiņu miltu (dzeltens pulveris) un citas vielas.

Alus darīšanā liela nozīme ir apiņu rūgtvielām, ēteriskajām eļļām un miecvielām, kas piedod dzērienam garšu, aromātu, tajā skaitā veicina putošanu.

Pievienot komentāru