Laukos
Gaļa un zivis

Aptauja: Grilētu gaļu Līgo vakara galdā ceļ 86% iedzīvotāju 16

Foto – Fotolia

Grilēta gaļa ir viena no iecienītākajām Līgo vakara, kā arī Jāņu dienas maltītēm – to galdā regulāri ceļ 86% Latvijas iedzīvotāju, bet vecumā līdz 30 gadiem pat 96%, liecina AS “Putnu fabrika Ķekava” veiktā aptauja par Latvijas iedzīvotāju grilēšanas paradumiem.

Vairāk nekā puse jeb 51% aptaujāto iedzīvotāju gaļu grilē vairākas reizes mēnesī, bet 18% to dara katru nedēļu vai pat vairākas reizes nedēļā. 14% iedzīvotāji grilēšanas priekam ļaujas atkarībā no laikapstākļiem, bet lielāko prieku grilēšana sagādā vīriešiem – gandrīz trešā daļa aptaujāto to atzīst par aizraujošu nodarbi.

Vaicāti par motivāciju un vēlmi grilēt, iedzīvotāji norāda – tas ir laiks kopā būšanai ar ģimeni un draugiem (62%), grilēta gaļa ir garšīga (49%) un grilēšana ir iespēja būt pie dabas svaigā gaisā (38%).


Pircēju prasības pret grila gaļas kvalitāti pieaug, parādoties arī dažādiem jauniem izvēles kritērijiem. Līdzās gaļas svaigumam, kas būtisks gandrīz 80% grilētāju, svarīgi kļūst apstākļi, kādos gaļa tiek uzglabāta veikalā. Ap 30% cilvēku uzsver, ka gaļas izvēlē izvērtē pārdevēja uzticamību un drošību un to, vai gaļa ražota Latvijā.

Par jaunu un svarīgu gaļas izvēles kritēriju iedzīvotājiem kļuvuši dzīvnieku labturība – lai dzīvnieks būtu audzēts labos apstākļos, veselīgi un bez antibiotikām, šie kritēriji svarīgi 34% cilvēku. Par to īpaši domā vistas gaļas cienītāji, jo 30% iedzīvotāju izvēlas gaļu ar marķējumu “Audzēts bez antibiotikām”, bet vēl 38% labprāt izvēlētos šādu gaļu, ja redzētu atbilstošu norādi. Sekojot pieaugošajām iedzīvotāju kvalitātes prasībām pret gaļu, ko likt uz grila, “Putnu fabrika Ķekava” šogad sākusi piedāvāt marinēto gaļu paaugstinātā kvalitātē ar marķējumu “Audzēts bez antibiotikām”. Tā ir pirmā grila produkcija Baltijā ar šādu marķējumu un produktu klāstā ir kopumā 20 dažādi produkti.

*Aptauja veikta 2018.gada jūnijā, piedaloties 702 respondentiem.

LA.lv