Bizness, Graudu pārstrāde

Aptauja: Iedzīvotāji labi atpazīst tikai auzas

Latvijas iedzīvotājiem viduvējas zināšanas par graudaugiem, par ko liecinot AS “Dobeles dzirnavnieks” veiktā aptauja, proti, septiņi no desmit iedzīvotājiem apgalvo, ka atpazīst populārākos graudaugus – auzas, rudzus, kviešus un miežus, tomēr praksē zināšanas nedaudz atpaliek no pašvērtējuma.

Visbiežāk rudzi tiek jaukti ar kviešiem, savukārt vislabāk tiek atpazītas auzas.

Pārbaudot zināšanas praksē, pārliecinošākais rezultāts ir auzām – astoņi no 10 respondentiem tās attēlā atpazinuši pareizi. Savukārt rudzu un miežu vārpas vizuāli atpazīst uz pusi mazāk iedzīvotāju – vien četri no 10, bet kviešus – tikai trešdaļa.
Visticamāk, tas skaidrojams ar to, ka auzas atšķiras no klasiskās graudaugu formas, proti, tām ir nevis vārpa, bet skara.

Vislabākās iemaņas dažādu graudaugu atpazīšanā ir jauniešiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem, kā arī iedzīvotājiem virs 55 gadiem.

Tāpat aptauja rāda, ka nedaudz vairāk nekā 25% Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti par savām zināšanām un apgalvo, ka dažādus labības veidus atpazīst pat ļoti labi. Tomēr praktiski arī šiem respondentiem grūtības sagādāja kviešu, miežu un rudzu atpazīšana.

45% aptaujāto ir piesardzīgāki un norāda, ka graudaugus atpazīst vien daļēji, kamēr 29% atzīst, ka dažādos graudaugos neorientējas vispār, ko arī pierāda praktiskais uzdevums, kurā šai grupai ir ievērojami zemāki rezultāti.

Augstāk savas zināšanas vērtē lauku reģionu iedzīvotāji, no kuriem teju puse norāda, ka labi atpazīst graudaugus, ko apstiprina arī praksē. Salīdzinājumam – rīdzinieku vidū sevi par lietpratējiem uzskata tikai 18% aptaujāto.

Jautāti, no kā tiek ražoti dažādi graudaugu produkti, piemēram, manna, grūbas, kuskuss un bulgurs, iedzīvotāji viszinošākie bija par tradicionālo mannu – 62% norādījuši pareizi, ka tā top no kviešiem. Savukārt vien puse aptaujāto zina, ka grūbas patiesībā ir slīpēti miežu graudi.

Vēl samērā mazpazīstami ir Latvijā nesen ienākušie kuskuss (smalkas kviešu miltu pērlītes) un bulgurs (kviešu putraimi), kuri abi pārsvarā top no cietajiem jeb durum kviešiem. Attiecīgi vien 29% iedzīvotāju zina, ka kuskuss ir kviešu produkts, savukārt 21% – ka arī bulguru gatavo no kviešu graudiem.

Aptauja tapusi sadarbībā ar Snapshots. Tajā aptaujāti 550 respondenti vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Aptauja veikta interneta vidē 2017. gada jūlijā.

1 komentārs

  1. Vispār -traģiski! Ko brīnīties par pilsētniekiem,ja pat lauku vidusskolas skolēni nepazīst labību veidus. Vēl trakāk- nezina nosaukumus ne tikai savvaļas augiem,bet pat tām puķēm,kuras pasniedz skolotājiem! Skolas puķu dobi izravē “pa tīro”,jo nepazīst nezāles un kultūraugus. Teiksit- liekas zināšanas? Varbūt tā arī būtu,ja ne secinājumi par tā saucamo funkcionālo analfabētismu?

Pievienot komentāru