Dārzeņi un augļi, Veikalā un tirgū

Aptauja: Starp ēdienreizēm visbiežāk našķojas igauņi

Tikai 26% Latvijas iedzīvotāju kaut ko neuzkož starp ēdienreizēm, kas ir mazāk nekā Lietuvā, kur nenašķojas 30% izdzīvotāju, savukārt Igaunijā tie ir 24%, liecina uzņēmuma “Nestlé Baltics” ēšanas paradumu pētījums.

Populārākais laiks uzkodām ir starp pusdienām un vakariņām, kad tās bauda 53% Latvijas iedzīvotāju, 61% Igaunijas un 50% Lietuvas iedzīvotāju. Savukārt visvairāk našķošanos nakts laikā iecienījuši tieši lietuvieši, kas vienlaikus mazāk našķojas dienas laikā. Attiecīgi naktī našķojas – 7% lietuviešu, 6% latviešu un 5% igauņu.

Lielākie uzkodu cienītāji Latvijā un Igaunijā ir 18 – 25 gadus veci, kas visvairāk našķojas starp pusdienām un vakariņām, turpretī Lietuvā vecumā 26 – 35 gadi. Latvijā vismazāk našķojas cilvēki 46 – 60 gadu vecumā – 33%, Igaunijā tie ir 27% iedzīvotāju, kas ir tikpat, cik vecuma grupā no 36 līdz 46 gadiem, savukārt Lietuvā mazākie našķotāji ir vecuma grupā 36 – 46 gadi – 34%, bet vecumā 36 – 46 gadi 30% nenašķojas vispār.

Pozitīva tendence vērojama populārāko uzkodu izvēlē, jo visās Baltijas valstīs populārākie našķi ir augļi. Latvijā tos izvēlas vismazāk salīdzinājuma ar kaimiņvalstīm – 70% iedzīvotāju, kamēr Igaunijā tie ir 85%, bet Lietuvā 81%. Igaunijā un Lietuvā augļus visbiežāk izvēlas laikā starp brokastīm un pusdienām, bet Latvijā gan starp brokastīm un pusdienām, gan pusdienām un vakariņām, liecina pētījums.

Našķošanās ar veselīgām uzkodām starp ēdienreizēm ir ļoti labs ieradums, atzīst uztura speciāliste Eva Kataja, piebilstot, ka vēlētos redzēt, lai vēl lielāks cilvēku īpatsvars laikā starp ēdienreizēm uzturā lietotu augļus un veselīgas uzkodas ar samazinātu pievienotā cukura daudzumu.

Lielākie saldumu un šokolādes mīļi Baltijā ir latvieši, kam seko igauņi un lietuvieši. Interesanta statistika vērojama igauņu šokolādes ēšanas paradumos, jo šokolāde ir otrs populārākais našķis nakts laikā – 52% igauņu naktī našķojas ar šokolādi. Tostarp pētījumā teikts, ka populārākais dzēriens, ko baudīt starp ēdienreizēm Latvijā un Igaunijā, ir kafija, savukārt Lietuvā – tēja. “Ir labi, ja cilvēki starp ēdienreizēm dzer kafiju un tēju, jo šie dzērieni ir bagāti ar antioksidantiem, tomēr ir svarīgi atcerēties, ka ar tiem nedrīkst aizvietot ēdienu,” atzina E.Kataja.

Pētījumā, kuru pēc “Nestlé Baltics” pasūtījuma veica pētījumu kompānija “Nielsen”, piedalījās 1000 respondentu katrā Baltijas valstī.

Pievienot komentāru