Dzīvesveids, Lauku sēta

Kā pareizi atdzesēt svaigi slauktu pienu

Jautājums. Līdz cik grādiem jāatdzesē svaigi slaukts piens? Dagnija Madonas novadā.

LLKC konsultants-eksperts veterinārmedicīnā Dainis Arbidāns saka- jo straujāk pienu atdzesē zemā temperatūrā, jo labāk – tā ilgāk tiek nodrošināta baktericīdā fāze.

D.Arbidāns arī atgādina, ka tikko slauktam pienam ir normāla ķermeņa temperatūra (+38,5 °C). Tūlīt pēc izslaukšanas tas jāatdzesē (pāris stundu laikā) līdz aptuveni +4 “C temperatūrai.

Pienotavās gan pieņem pienu, kas atdzesēts līdz +10 °C (piens kļūst par gatavu produktu pārdošanai, kad ir atdzesēts). Jo lēnāk pienu atdzesē, jo tajā vairāk palielinās baktēriju skaits.

Pievienot komentāru