Laukos
Politika

Brisele tomēr ļaus kebabu ražošanā izmantot fosfātus 16

Foto: LETA/EPA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien, 13. decembrī, tomēr nepiemēroja veto tiesības Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumam ļaut izmantot fosfātu piedevas kebabu gatavošanai nepieciešamajā gaļā, informē EP pārstāvji.

Ņemot vērā bažas par fosfātu ietekmi uz veselību, deputāti trešdien balsoja par EK piedāvājumu atļaut kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosforskābi, difosfātus, trifosfātus un polifosfātus. Lai gan vairāki EP deputāti iepriekš aktīvi vērsa uzmanību, ka priekšlikumu nedrīkst atbalstīt, plenārsesijā EK iecere tomēr guva virsroku.

Iepriekš EP Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas (ENVI) deputāti aicināja neatļaut šo fosfātu pievienošanu kebabu gaļai, pirms nav saņemts Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) atzinums. Šo atzinumu varētu publiskot 2018. gada nogalē.

Tomēr rezolūcija, kas bloķētu Komisijas priekšlikumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gaļā, trešdien neguva nepieciešamo 376 deputātu atbalstu. Tas nozīmē, ka Komisija var ļaut kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosforskābi, difosfātus, trifosfātus un polifosfātus (E 338 – 452).

Saskaņā ar EK sniegto informāciju fosfātu piedevas nepieciešamas, lai saturētu atsevišķos gaļas gabalus uz vertikālā iesma un nodrošinātu vienmērīgu sasaldēšanu un cepšanu.

Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas (ENVI) sagatavotā rezolūcija tika pieņemta ar 373 balsīm pret 272, 30 deputātiem atturoties. Lai bloķētu Komisijas priekšlikumu, būtu bijis nepieciešams 376 deputātu atbalsts.

Rezolūcija aicināja ņemt vērā bažas par fosfātu ietekmi uz veselību, kā arī 2018.gada beigās gaidāmo Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes zinātnisko analīzi, un bloķēt Komisijas priekšlikumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gatavošanai izmantotajā gaļā.
Vairāk par šo tematu lasiet šeit

LA.lv