Dārzeņi un augļi, Veikalā un tirgū

Centrāltirgu pārpludinājušas grieķu zemenes; vietējās ogas ar uguni neatrast

Rīgas Centrāltirgu patlaban jau ierasti pārpludinājušas no Grieķijas, kā arī Nīderlandes importētās zemenes, novēroja portāls laukos.lv. Tiesa, kā atzina vairāki pārdevēji, šopavar ogas masveidā nākot apmēram nedēļu vēlāk nekā citus gadus – kaprīzais pavasaris esot sagādājis raizes arī grieķu audzētājiem.

Patlaban ievesto zemeņu cena svārstās no 2.50 eiro līdz 3.50 eiro par vienu kilogramu atkarībā no ogu lieluma un smaržas pakāpes. Zemeņu tirgū ir ļoti daudz un lielākoties tās patiešām smaržo tā, kā zemenēm pieklātos, turklāt ir patiešām saldas. Šā gada jaunums esot lielās zemenes ar meža zemeņu garšu, kuru cena ir ap 2,80 eiro kilogramā.

Tikmēr vietējās zemenes tirgū nekur nebija atrodamas. Kā skaidroja viena no importa ogu pārdevējām, viens zemnieks tirgū gan esot, taču pie letes stāvot vien pārdienas. Ogas iztirgojot ātri vien, lai gan to cena svārstās ap 15 eiro kilogramā.

Tāpat Centrāltirgū liels kultivēto jeb dārza melleņu klāsts. Šīs ogas tiek vestas no Spānijas, to cena šodien svārstījās no 7 līdz 9,99 eiro par vienu kilogramu. Nopērkami arī saldie ķirši par 5 eiro kilogramā.

No Latvijā izaudzētā plašā klāstā patlaban pieejami salāti (3 eiro/kg), redīsi (2.50/kg), ŗabarberi (1.50/kg), gurķi (2 eiro.kg), kā arī dilles un lakši (0.60 eiro par buntīti). Pagara rinda bija izkārtojusies pie letes, kur vietējā zemnieku saimniecība tirgoja jaunos lociņus, lai gan saimnieks prasīja 4 eiro par vienu kilogramu salīdzinājumā ar 3-3.50 eiro citviet.

27 Komentāri

  1. neredzu iemeslu pirkt dārgas ogas pa 15 ja var nopirkt pa 2,5 tādas pat ja ne labākas. patriotisms ir laba lieta, bet ne jau par tādu naudu. un ķimijas musu audzetaju ogās ir vismaz tikpat, ja ne vairāk, mums tie kontroles ienesti tomer var teikt ka nestrādā, kamer rietumeiropā pat ļoti kontrolē

  2. Par to vai ārzemnieces labākas, stipri šaubos. Nopērkot mūsu ogu, tā nākamās dienas vakarā zaudē izskatu, turklāt Grieķu un vēl sazin kādas, mērojušas pie mums garu ceļu, bet skatu nezaudē….Padomā, kāpēc???? Iedevu savam mazajam tās saucamās Ungāru zemenes- viss vienās pumpās. Labu apetīti! Ventspils tirgū pašmāju zemenītes maksā no 10-12 EUR/kg! Mazajam pumpu nav. Bijām arī skatīties pie saimniekiem kā zemenītes aug :)Jauki cilvēki! Prieks skatīties, kā cilvēki strādājot pamatdarbu vēl spēj ko tādu radīt! Malači!

  3. Pa 15 eur zemenes?! Latviešiem kā vienmēr lielummānija! Neredzu jēgu par tādu naudu zemenes pirkt! Bet atkal vecais teiciens: ir aitas , ir cirpēji!

      1. plusojies unBlusojies cik gribi – ārzemju ir pilnas ar kaitīgo ķīmiju !
        Ja tev iet labumā (hahaha!), tad ēd
        aiz abiem vaigiem, bet nepūderē smadzenes citiem!

  4. foršākās ir tās gaišās, saldākas un smaržo pa gabalu. Paldies Grieķijai, lai tik sūta vēl. Kamēr Latvijas zemenes laukā šogad nogatavosies, pienāks Ziemassveētki

  5. …..cien.dāmas,nu ko jūs apsaukājat viena otru,lai katrs dara kā grib….Grieķu zemenēm nekāda vaina,stingras ir,bet sulīgas!!!Labu apetīti!!!Būs Latvijas zemenes ,ēdīsim tās!!! Bet kāpēc jāķengājas???

  6. Kur tā jāforsē ar to dārgo pirkšanu! Ap Jāņiem ienāksies vietējās uz lauka, būs gan normālā cenā gan patriotiski. Zemeņu sezona ir apmēram 3 nedēļas, paspēsim saēsties gada normu 5 kg.

  7. Vidzemes tirgū ir tirgotāji ar vietējām ogām, ja kāds var atļauties un ir vēlēšanās, laipni lūgti.Es pērku pie vienas kundzes gadiem un nekad nekādas pumpas nav bijušas.Agrāk bij vairāki pārdevēji, bet maksa par vietu,degvielas cena un tagad jau retie pircēji, dara savu. Tā kā laipni lūgti.

  8. Audzēju zemenes jau 15.gadus.Ārzemēs -Grieķijā,Spānijā un Polijā,nezāles apkaro ar ķīmiju,izmanto augšanas stimulātorus,minerālmēslus un pret puvi miglo ik pēc pāris dienām.Vienīgais roku darbs ir salasīšana.Pēc miglošanām ir nogaidīšanas laiks,kad nevar ēst ogas no 3-14dienām.Pieļauju,ka zinot ka ogas ies uz eksportu,tas netiek ievērots,kas visticamāk arī izraisa alerģijas.Mēs Latvijas audzētāji no tā visa esam ļoti tālu.Par garšu,vissaldākās ogas veidojas tur kur ir lielāka starpība starp dienas un nakts temperatūru.Tāpēc arī pie mums audzējot vienu un to pašu šķirni siltumnīcā un laukā,garša atšķirsies.Laukā audzētas ogas būs saldākas.Un kāpēc ne Vācija,ne citas attīstītas eiropas valstis neņem pretī ne Poļu,ne Spāņu vai Grieķu ogas.To eksports ir apm. 10%,pārējās aiziet uz tā saucamajām trešajām valstīm,kā baltija un bijušo PSRS.Padomājiet?

Pievienot komentāru