Dārzeņi un augļi, Dārzeņkopība

Vai cietes saturs kartupeļos atkarīgs vien no šķirnes? Atbild eksperts

Jautājums. Vai cietes saturs kartupeļos atkarīgs tikai no šķirnes īpašībām, vai arī to var paaugstināt ar labvēlīgākiem audzēšanas apstākļiem? Guntis Kuldīgas novadā.

Pēc Priekuļu pētniecības centra Kartupeļu selekcijas grupas vadītājas Ilzes Skrabules teiktā, cietes sastāvs kartupeļos atkarīgs gan no šķirnes, gan saules. Saulainām dienām jābūt laikā, kad veidojas bumbuļi un notiek cietes uzkrāšanās, respektīvi, jūlijā–septembrī.

Ciete satur karstā ūdenī šķīstošo amilozi (20–28%) un nešķīstošo amilopektīnu (72–80%). Kartupeļu miltainību nenosaka tikai cietes daudzums bumbuļos, bet arī to šūnu apvalka uzbūve.

– Šogad laiks nebija nedz karsts, nedz pārāk vēss, tādēļ cietes saturs kartupeļos uzkrājās pietiekams. Izņēmums ir reģionos, kur kartupeļiem pavasarī aizkavējās attīstība un arī novākšanas laiks, kas vēl sakrita ar lielajām lietusgāzēm, tā apdraudot ražas kvalitāti, – teic selekcionāre.

Cietes ražošanai izmanto nīderlandiešu un vācu šķirnes, to skaitā Latvijā izveidotās kartupeļu šķirnes ‘Brasla’ un ‘Imanta’. Piemēram, vidēji vēlīnajai ‘Braslai’ bumbuļi ir ļoti miltaini (satur 17–18 % cietes), vārot tie strauji izjūk, tāpēc lieliski noder kartupeļu biezputras gatavošanai.

Savukārt iegūt tādas konsistences bumbuļus, kas noderētu kā piedeva gaļas ēdieniem, prasa no saimnieces lielu pieredzi, jo, lai kartupeļi ‘Brasla’ neizšķīstu, tie jāvāra uz nelielas liesmas.

Pievienot komentāru