Laukos
Gaļa un zivis

Kā izaudzēt liesāku cūku? Atbild eksperts 16

Foto LETA

Jautājums. Kurām cūku šķirnēm ir liesāka gaļa? Kristīne Kocēnu novadā

Tirgū vairs nav pieprasīta trekna gaļa, tādēļ selekcionāri mūsdienās strādā pie jaunu šķirņu izveides, lai tiktu pie liesas cūkgaļas.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece stāsta, ka patlaban Latvijā liesāko gaļu iegūst no Landrases cūkām, tajā skaitā, pareizi ēdinot, arī no gaļas krustojumiem. Krustojumos kā tēvu šķirni izmanto Pjetrenas vai Djurokas cūkas. Savukārt kā mammu izmanto Landrases un Jorkšīras krustojumu.

Lai neveidotos tauku izgulsnēšanās un būtu lielāks liesās gaļas pieaugums, pēc jaunākajām zinātniskajām atziņām, barībai jābūt dzīvnieku vecumam un šķirnei atbilstoši sabalansētai (jābūt līdzsvarā aminoskābēm, vitamīniem, proteīniem).

Sivēniem, sākot no atšķiršanas brīža līdz nobarošanas beigām, katrā augšanas periodā nepieciešama pilnīgi atšķirīga ēdināšana. Tad tie aug ātri un neveido taukus, bet gan muskuļus. Lielākoties (70%) sivēnu ēdienkarti veido miežu un kviešu graudi, vēl tos baro ar proteīna augiem: pupām, zirņiem, soju, rapsi.

Nepareizs ir uzskats – jo ilgāk baro, jo smagāka veidojas cūka un tai ir vairāk tauku. Tagad vidējais realizācijas svars dzīvsvarā cūkām ir 115–120 kilogramu. Izmantojot pareizo šķirni un turēšanas apstākļus, to skaitā sabalansētu ēdināšanu, cūkas neizaug treknas.

LA.lv