Gaļa un zivis, Veikalā un tirgū

Cūkgaļas kvalitāti būtiski ietekmē dzīvniekam dotā barība

Cūkgaļas produkcija jāizvēlas rūpīgi
Iegādājoties cūkgaļu, būtiski noskaidrot ne tikai produkta sastāvdaļas, bet arī gaļas izcelsmi un to, ar kādu atbildību gaļas ražotājs izturas pret cūku barošanu. Kā norāda zīmola “Rakvere” eksperti, kvalitatīvas cūkgaļas ražošanu ietekmē vairāki faktori, no kuriem vissvarīgākie ir saistīti ar cūku ģenētiku, barošanu un turēšanas apstākļiem.
““Rakvere” fermās vienlaikus aug aptuveni 95 000 cūku, kas gadā apēd apmēram 72 000 tonnu spēkbarības. Cūku barības sastāvs tiek rūpīgi uzraudzīts, tās kvalitāte tiek pārbaudīta laboratorijās, rūpējoties, lai barība nodrošinātu nepieciešamo enerģijas daudzumu, olbaltumvielas, aminoskābes, vitamīnus un minerālus. Tas viss neapšaubāmi ietekmē arī galaproduktu, kas nonāk uz galda,” stāsta “HKScan Latvia” Pārdošanas vadītājs Heino Lapiņš.

Piemēram, dzīvnieku barošanas plānam jābūt ļoti labi pārdomātam, barošana ir jāorganizē tā, lai cūku maltīte saturētu visas mājlopiem nepieciešamās uzturvielas. Cūku barības bagātināšanai jāizmanto vairākas minerālas piedevas, vitamīni un enzīmi, kas visi ir nepieciešami barības uzturvērtības uzlabošanai un kvalitatīvas cūkgaļas ražošanai. Jo augstvērtīgāka barība cūkām tiek nodrošināta, jo labāka un kvalitatīvāka ir gaļa, ko lietojam uzturā. Attiecīgi, iegādājoties cūkgaļu, kuras izcelsme ir nezināma, ļoti iespējams, ka gaļa būs uzturvielām nabadzīgāka, turklāt arī tās garša var būt sliktāka.

Savukārt uztura speciāliste Lizete Puga uzsver: “Ražotāji aktualizējuši jautājumu par dzīvnieku labturību un gaļas kvalitāti, jo varu tikai piekrist – dzīvnieku uzturs ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē gaļas kvalitāti un visbeidzot arī patērētāju veselību. Izsenis jau zināms, ka latvietis ir liels cūkgaļas mīļotājs un tās patēriņš ir augsts. Salīdzinot ar cita veida gaļu, cūkgaļa ir daudzveidīga gan uzturvielu ziņā, gan arī tās garšas un pieejamo produktu klāstā. Tādēļ ir svarīgi pievērst uzmanību tam, cik kvalitatīva ir šī gaļa, cik daudz un bieži to ēdam, kā gatavojam un kāds ir mūsu dzīves stils kopumā.”

Cūkgaļa – tradicionāls ēdiens latviešu virtuvē
Uzturvielām bagātā cūkgaļa jau vēsturiski bijusi viens no latviešiem nozīmīgākajiem produktiem. Turklāt tā arvien nezaudē savu goda vietu uz tradicionālā pusdienu un svētku galda – saskaņā ar statistiku 2015. gadā viens Latvijas iedzīvotājs vidēji apēda vairāk nekā 30 kilogramus cūkgaļas, un tas nozīmē, ka tieši šo gaļu ēdam vairāk kā jebkuru citu. Salīdzinājumam – Latvijā otrais maltītēs visvairāk izmantotais gaļas veids ir mājputnu gaļa, un tās patēriņš uz vienu cilvēku 2015. gadā bija vidēji 22 kilogrami, bet liellopu un teļa gaļas patēriņš – septiņi kilogrami.

Informācijai:
Latvijā 2016.gadā bija reģistrētas 305 520 cūkas. 2015.gadā tika saražotas 35 900 tonnas cūkgaļas. Dzīvu cūku eksports naudas izteiksmē bija 14,7 miljoni eiro, 2016. gada pirmajā pusgadā – 5,1 miljons eiro.

Latvija gadā spēj nodrošināt 63% no vietējam patēriņam nepieciešamā cūkgaļas apjoma.

Lauksaimniecības produkcijas struktūrā cūkgaļas sektors ieņem 5,1%. Nozare nodokļos valsts budžetā ik gadu tiek nomaksā vairāk nekā septiņus miljonus eiro

1 komentārs

Pievienot komentāru