Laukos
Dārzeņi un augļi

Cukuru ievārījumā drīkstēs aizstāt ar saldinātāju 0

Foto no bonapetit.lv

Uzņēmēji, kuru bizness ir ievārījumu gatavošana, turpmāk drīkstēs cukuru tajā daļēji vai pilnībā aizstāt ar saldinātāju, kas līdz šim bija aizliegts.

To paredz valdības apstiprinātie grozījumi kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasībās augļu ievārījumam.

Tāpat arī tiek samazināta sausnas satura minimālā robeža ievārījumā no 47% uz 43% un turpmāk sausnas saturs ievārījumā varēs būt 43% – 59% robežās.

Tas nozīmē, ka ražotājiem būs plašākas iespējas dažādot savu produktu klāstu, kā arī piemērot uzturvērtības norādi „Samazināts kaloriju daudzums”.

Līdz ar to ievārījuma definīcijas turpmāk ir šāda: Ievārījums ir karsēts un līdz plūstošai konsistencei sagatavots augļu maisījums, kurš sastāv no viena veida vai vairāku veidu veseliem vai smalcinātiem augļiem, to mīkstuma vai biezeņa, kā arī no cukura un ūdens un kura šķīstošās sausnas saturs ir 43–59% p atbilstoši refraktometra rādījumiem. Šķīstošās sausnas saturs ievārījumā, kurā cukurs ir daļēji vai pilnībā aizstāts ar saldinātājiem, var būt mazāks par 43%.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, jauninājums bija nepiciešams, jo arvien vairāk patērētāju interesējas par veselīgu uzturu un pievērš uzmanību ar uzturu uzņemtajām kalorijām, līdz ar to patērētāju interesēs ir lietderīgi noteikumos iekļaut normu, kas atļautu ražot ievārījumu ar samazinātu kaloriju daudzumu.

Ieguvums būs gan ražotājiem, gan patērētājiem: ražotāji varēs ražot ievārījumu ar samazinātu kaloriju daudzumu, savukārt patērētājam tiks piedāvāta lielāka produktu izvēle.

Grozījumi noteikumos “Kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības augļu džemam, ievārījumam, želejai, marmelādei un saldinātam kastaņu biezenim”” stāsies spēkā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

LA.lv