Dārzeņi un augļi, Veikalā un tirgū

Cukuru ievārījumā drīkstēs aizstāt ar saldinātāju

Uzņēmēji, kuru bizness ir ievārījumu gatavošana, turpmāk drīkstēs cukuru tajā daļēji vai pilnībā aizstāt ar saldinātāju, kas līdz šim bija aizliegts.

To paredz valdības apstiprinātie grozījumi kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasībās augļu ievārījumam.

Tāpat arī tiek samazināta sausnas satura minimālā robeža ievārījumā no 47% uz 43% un turpmāk sausnas saturs ievārījumā varēs būt 43% – 59% robežās.

Tas nozīmē, ka ražotājiem būs plašākas iespējas dažādot savu produktu klāstu, kā arī piemērot uzturvērtības norādi „Samazināts kaloriju daudzums”.

Līdz ar to ievārījuma definīcijas turpmāk ir šāda: Ievārījums ir karsēts un līdz plūstošai konsistencei sagatavots augļu maisījums, kurš sastāv no viena veida vai vairāku veidu veseliem vai smalcinātiem augļiem, to mīkstuma vai biezeņa, kā arī no cukura un ūdens un kura šķīstošās sausnas saturs ir 43–59% p atbilstoši refraktometra rādījumiem. Šķīstošās sausnas saturs ievārījumā, kurā cukurs ir daļēji vai pilnībā aizstāts ar saldinātājiem, var būt mazāks par 43%.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, jauninājums bija nepiciešams, jo arvien vairāk patērētāju interesējas par veselīgu uzturu un pievērš uzmanību ar uzturu uzņemtajām kalorijām, līdz ar to patērētāju interesēs ir lietderīgi noteikumos iekļaut normu, kas atļautu ražot ievārījumu ar samazinātu kaloriju daudzumu.

Ieguvums būs gan ražotājiem, gan patērētājiem: ražotāji varēs ražot ievārījumu ar samazinātu kaloriju daudzumu, savukārt patērētājam tiks piedāvāta lielāka produktu izvēle.

Grozījumi noteikumos “Kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības augļu džemam, ievārījumam, želejai, marmelādei un saldinātam kastaņu biezenim”” stāsies spēkā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

5 Komentāri

  1. Tā vietā,lai aizliegtu vai ierobežotu veselībai kaitīgo vai pat kancerogēno pārtikas piedevu izmantošanu pārtikas produktu ražošanā,Zemkopības ministrija,kārtējo reizi izdabājot uzņēmēju prasībām,atļauj ievārījumu ražošanā izmantot visus mākslīgos saldinātājus,tos pat nešķirojot (tajā skaitā,piemēram,aspartamu (canderell,nutrasweet,ajinomoto,miwon,aspamix,equal,amnosweet)jeb E-951,kurš ir aizliegts piemēram ASV),bezkaunīgi maskējot to ar patērētāju arvien lielāku interesi par veselīgu uzturu un kaloriju samazināšanu,jo uzņēmēju interesēs protams ir pārdot par to pašu cenu ievārījumu ar simtkārt lētāku un divsimtkārt saldāku mākslīgo saldinātāju,nevis dārgo cukurbiešu cukuru! Savukārt Veselības ministrija,kuras pienākums būtu rūpēties par iedzīvotāju veselību,pašlaik,kā redzams, ir pārāk aizņemta ar savām iekšējām,gadu desmitiem nerisinātām problēmām,lai pievērstu vērību tādam “sīkumam”,kā e-vielas pārtikā un veselīgs uzturs!
    Skat.”Aspartāms-inde,ko uzņemam katru dienu”,mia.lv,17.07.2017. Un:”Viss par aspartāms.lv.nutrionproj.com/processed/…/viss par aspartāms.html

  2. Saskaņā ar MK 2002.gada 27.desembra Noteikumos Ne.610″Higiēnas prasības vispārējās pamatizglītības,vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm”(Latvijas Vēstnesis,2003,2.nr.106 nr)grozījumu un papildināt ar 51.1 un 51.2 punktu sādā redakcijā:
    51.2 Izglītības iestādēs neizplata šādus pārtikas produktus:
    51.1.-1.2.Pārtikas piedevas (saldinātāji) E-950 (acesulfāms K),E-951 (aspartāms),E-952 (ciklāmskābe un ciklamāti),E-954 (saharīns un tā sāļi).
    Pārtikas produktus,kuriem pievienoti minētie saldinātāji,ārpus augšminētajām mācību iestādēm tagad varēs izmantot arī ievārījumu veidā!

  3. Kā lasām tekstā,tad arī sausnes daudzums varēs būt krietni mazāks,bet lai ievārījums nebūtu pārāk šķidrs,sausnes samazinājumu taču varēs kompensēt ar e-vielām: vairākiem biezinātājiem un recinātājiem! Vai arī tas,Dūklava kungs, ir patērētāju veselības uzlabošanas interesēs?!!

Pievienot komentāru