Bizness, Mājražošana

Daļai mājražotāju šovasar būs jāiziet atzīšanas process

Daļai mājražotāju, kuri sien sierus, kūpina gaļu un desas vai ražo jebko no dzīvnieku izejvielām, jārēķinās, ka pēc dažiem mēnešiem, 1. jūlijā beigsies pārejas periods, kas skar noteiktus uzņēmumus. Pēc 1.jūlija ja mājražotājs vēlēsies vairāk par 30% no kopējā saražotā daudzuma realizēt citam mazumtirdzniecības uzņēmumam, tai skaitā sev piederošiem veikaliem, būs jāveic atzīšanas process, portāls la.lv uzzināja Zemkopības ministrijas Veterinārajā un pārtikas departamentā.

Izmaiņas neskars tos mājražotājus, kas saražoto produktu piegādā tieši galapatērētājam.

Kā skaidro ministrijā, jauninājums attieksies uz uzņēmumiem, kas atrodas atsevišķā, dzīvnieku izcelsmes pārtikas gatavošanai iekārtotā būvē dzīvojamās mājas teritorijā vai ārpus tās līdzās izejvielu ieguves vietai, piemēram, piena fermai, kautuvei, ja tajā tiek iegūts vismaz 80% dzīvnieku izcelsmes pārtikas ražošanai vai gatavošanai paredzēto izejvielu.

Ja šie uzņēmumi neveiks atzīšanu, tad no 1. jūlija tie varēs piegādāt neierobežotu saražotās dzīvnieku izcelsmes pārtikas daudzumu tieši galapatērētājam un ne vairāk kā 30% no kopējā saražotā dzīvnieku izcelsmes pārtikas apjoma, kas nepārsniedz 4000 kilogramus mēnesī, citam mazumtirdzniecības uzņēmumam.

Savukārt tie uzņēmumi, kas pēc kritērijiem nav uzskatāmi par mājražotājiem, kas drīkst piegādāt savu saražoto citam mazumtirdzniecības uzņēmumam, varēs piegādāt saražoto dzīvnieku izcelsmes pārtiku tikai tieši galapatērētājam.

Zemkopības ministrija arī norāda, ka šobrīd neplāno pagarināt pārejas periodu.

Latvijā uz 2017.gada 1.janvāri bija 35 412 reģistrētu pārtikas uzņēmumu, no tiem 1358 ir mājražotāji.

Pievienot komentāru