Laukos
Tīrums

Eksperte: Skābbarības gatavošanai no kviešiem optimālākais laiks ir 3-4 nedēļas pirms labības pļaujas 16


Daļu skābbarības “Mārsnēnu Upmaļos” liek kaudzēs uz lauka, kas gan liedzot iegūt vajadzīgo augsto kvalitāti
Daļu skābbarības “Mārsnēnu Upmaļos” liek kaudzēs uz lauka, kas gan liedzot iegūt vajadzīgo augsto kvalitāti
Foto Karīna Miezāja

Lai gatavotu skābbarību no kviešiem, optimālākais laiks ir tad, kad sausnas daudzums augā ir 45-50%, kas parasti ir trīs līdz četras nedēļas pirms labības pļaujas – graudu piengatavības beigās, liecina Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) sagatavotā informācija.

LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja Silvija Dreijere atgādina, ka lielākos bojājumus skābbarībai uzglabāšanas un izēdināšanas laikā var radīt gaisa piekļuve, veicinot skābbarības karšanu. “Izvēloties konservantus, ir jāskatās, lai tie darbotos otrreizējās fermentācijas jeb karšanas novēršanai. Ja skatās bioloģiskos ieraugus, tad tiem ir jāsatur “Lactobacillus buchneri”, kas samazina karšanu un attiecīgi arī skābbarības bojāšanos,” uzsver eksperte.

Viņa arī norāda, ka, gatavojot skābbarību no graudaugiem, kad sausnas daudzums augā ir 45-50%, tiek nodrošināts pietiekoši daudz mitruma un cukuru veiksmīgai ieskābšanai, kā arī labs cietes daudzums, kas paaugstina barības vērtību. Taču sausnas līmenim sasniedzot 45%, karstā laikā sausnas daudzums var palielināties par 2% dienā.

“Nav neiespējami sagatavot labu graudaugu skābbarību arī tad, kad sausna pārsniedz 50%, bet tad gan ļoti rūpīgi ir jāizvēlas un, galvenais, arī precīzi jālieto konservanti vai ieraugi. Ja sausnas saturs ir zem 45%, tad fermentācijas procesi paši par sevi darbojas ļoti labi, bet neiegūstam maksimālo ražu, un arī cietes saturs skābbarībā būs zemāks,” skaidro Dreijere.

Svarīgs ir arī smalcināšanas garums. Tāpat skābbarības kvalitāti ietekmēs graudaugu novākšana un ielikšana tvertnē – tiešā pļauja un smalcināšana samazinās graudu zudumus. Pļaujot augstāk, iegūsim skābbarību ar augstāku enerģijas daudzumu, pļaujot zemāk – ar augstāku kokšķiedras daudzumu. Konservantus ieteicams lietot atbilstoši sausnai un masas daudzumam. Tāpat skābbarība jāliek salīdzinoši šaurās tvertnēs, teicami noblīvējiet masu un kvalitatīvi nosedzot tvertni.

LA.lv