Bizness, Piena pārstrāde

“Food Union” pagājušajā gadā notur 116 miljonu eiro apgrozījumu un kāpina eksportu

Piena pārstrādes uzņēmums “Food Union” aizvadītajā gadā saglabājis kopējo apgrozījumu 2016.gada līmenī, tam sasniedzot gandrīz 116 miljonus eiro, informēja uzņēmumā.

“Food Union” koncernā ietilpstošās AS “Rīgas piena kombināts” un tās meitas uzņēmuma AS “Valmieras piens” kopējais apgrozījums 2017.gadā sasniedza 82,4 miljonus eiro, bet SIA “Rīgas piensaimnieks” apgrozījums bija 33,5 miljoni eiro.

“Food Union” grupas kopējā bruto peļņa Latvijā 2017.gadā sasniedza 24,2 miljonus eiro apmēru. No tiem 14,7 miljoni eiro bija “Rīgas piena kombināts” un “Valmieras piens” bruto peļņa, kas būtiskas piena izejvielu cenas pieauguma dēļ ir par 12% mazāk nekā 2016.gadā. Savukārt “Rīgas piensamnieks” bruto peļņa bija 9,5 miljoni eiro, kas ir par 16% mazāk nekā pērn, kas arī skaidrojams ar būtisku izejvielu cenu kāpuma Eiropā ietekmi.

“Saistībā ar finanšu rezultātiem būtiski saprast vairākas nianses. Pirmkārt, Latvijā “Food Union” grupā cieši integrēti trīs piena pārstrādes uzņēmumi, tāpēc to darbības rādītāji ir jāvērtē vienkopus. Otrkārt, 2017.gadā tika piedzīvotas ievērojamas svaigpiena cenu svārstības, tām no vēsturiski zemākā līmeņa uzkāpjot līdz augstākajam, kas viennozīmīgi ietekmēja arī mūsu biznesu”, skaidroja SIA Rīgas piensaimnieks valdes loceklis un Food Union grupas finanšu direktors Baltijā un NVS valstīs Artūrs Čirjevskis.

Pērn “Food Union” izdevies būtiski palielināt eksporta ieņēmumus, kas sasniedza 11,9 miljonus eiro, kas ir teju par 18% vairāk nekā 2016.gadā. Galvenie eksporta tirgi bija Azerbaidžāna, Lietuva, Krievija un Igaunija, vienlaikus ievērojami palielināti arī Food Union produkcijas eksporta apjomi uz Igauniju un Dāniju.

“Atbilstoši uzņēmuma mērķiem, 2017.gadā turpinājā, fokusēties uz tādu stratēģiski nozīmīgu jomu attīstīšanu kā veselīgu un augstvērtīgu piena produktu un unikālu saldējuma ražošanu plašam patēriņam. Kopumā pērn radīti vairāk nekā 25 jauni produkti, starp kuriem īpaši veiksmīgi bija tādi saldējumi kā šokolādes plombīrs “Pols” vafeļu glāzītē un upeņu “Ekselence” ar Rīgas Melno balzāmu, kā arī “Kārums” siera kūkas, ar kuru palīdzību nostiprinājām savas pozīcijas desertu kategorijā,” informēja “Food Union” grupas finanšu direktors Eiropā Normunds Staņēvičs.

Viņš arī norādīja, ka aizvadītā gada nogalē “Food Union” grupa sāka arī darbu pie svaigo piena produktu Izcilības centra izveides, kurā līdz 2020.gadam plānots investēt 11,1 miljonus eiro. Rezultātā visa ražošana Rīgā koncentrēsies vienā jaunā un ar modernām iekārtām aprīkotā ražošanas cehā, tādējādi stiprinot koncerna līderpozīcijas inovatīvu produktu izstrādē un ļaujot paplašināt piedāvāto produktu klāstu.

2017.gadā “Food Union” grupā Rīgā un Valmierā tika nodarbināti ap 1250 darbinieki. Pērn uzņēmums valstij nodokļos samaksāja 9,2 miljonus eiro, turpretim 1,69 miljonus eiro ieguldīja savā attīstībā, tai skaitā ražošanas tehnoloģiju moderzinācijā, jaunu produktu izstrādē un infrastruktūras uzlabošanā.

“Food Union” grupā ietilpst AS “Rīgas piena kombināts”, AS “Valmieras piens”, AS “Rīgas piensaimnieks”, kā arī saldējuma ražotājs “Premia” Igaunijā, uzņēmumi “Premier Is” un “Hjem Is” Dānijā, “Isbj¸rn Is” Norvēģijā, “Alpin57Lux” Rumānijā un saldējuma ražotājs Baltkrievijā “Ingman Ice Cream”.
Vairāk par uzņēmumu lasiet šeit

Pievienot komentāru