Bizness, Piena pārstrāde

“Food Union”: Piena pārstrādei šis gads ir bijis interesants un izaicinošs

Piena pārstrādes nozarē Latvijā šis gads ir bijis interesants un izaicinošs, komentējot šā gada tendences nozarē, sacīja piena pārstrādes uzņēmuma “Rīgas piena kombināts” valdes priekšsēdētājs un koncerna “Food Union” finanšu direktors Eiropā Normunds Staņēvičs.

“Esam sākuši jau pierast, ka industriālo piena produktu cenas, kas savukārt ietekmē svaigpiena cenas Latvijā, raksturo daudz lielāks mainīgums un neprognozējamība nekā agrāk. Ja agrāk piena cenas mainījās sezonāli – vasarā zemākas, ziemā augstākas, un ik pēc katra laba gada cenu ziņā nāca kāds slikts gads, tad tagad sezonāls cikliskums vairs nepastāv. Viena gada ietvaros piena cena var būt gan rekordaugsta, gan rekordzema, un varam spēt tikai pielāgoties,” sacīja Staņēvičs.

Viņš piebilda, ka piena tirgus ir kļuvis starptautisks un notikumi Latvijā maz ietekmē piena cenas. Tas nozīmē, ka pārstrādātāju pastāvīgs izaicinājums būs pielāgoties šim cenu diktātam, vienlaikus nezaudējot fokusu arī uz ražošanas procesiem un gala patērētāja sasniegšanu.

Staņēviņš arī atzīmēja – lai būtu aktuāli tirgū, piena pārstrādātājiem Latvijā ik gadu ir jāturpina izstrādāt jaunus un jaunus produktus. “Inovācijas būs mūsu uzmanības centrā vēl vairāk, nekā līdz šim,” viņš teica.

“Food Union” grupā ietilpst AS “Rīgas piena kombināts”, AS “Valmieras piens”, AS “Rīgas piensaimnieks”, kā arī saldējuma ražotājs “Premia” Igaunijā, uzņēmumi “Premier Is” un “Hjem Is” Dānijā, “Isbjųrn Is” Norvēģijā, “Alpin57Lux” Rumānijā un saldējuma ražotājs Baltkrievijā “Ingman Ice Cream”.

“Food Union” grupa eksportē produkciju uz vairāk nekā 25 valstīm visā pasaulē, taču uzņēmuma galvenie tirgi ir Latvija, Lietuva, Igaunija, Dānija, Norvēģija, Polija, Nīderlande, Apvienotā Karaliste, Azerbaidžāna, Krievija un Ķīna. “Food Union” grupā Eiropā kopumā strādā vairāk nekā 2500 darbinieku, no kuriem vairāk nekā 1200 darbinieku strādā uzņēmumos Baltijā.

Pievienot komentāru