Laukos
Bizness

“Forevers”: Pārtikas apritē iesaistīto ražotāju kontrole nav pietiekama 16


 “Forevers” īpašnieks Andrejs Ždans.
“Forevers” īpašnieks Andrejs Ždans.
Foto – Karīna Miezāja

Latvijā nav pietiekams pārtikas apritē iesaistīto ražotāju kontroles mehānisms, atzina gaļas pārstrādes uzņēmuma “Forevers” īpašnieks Andrejs Ždans.

Viņš sacīja, ka Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) šonedēļ atklātie nelegālās gaļas pārstrādes uzņēmumi Cēsu pusē izgaismo daļu no problēmām, par kurām “Forevers” cēlis trauksmi atbildīgo institūciju dienas kārtībā jau iepriekš, jo pārkāpumi gaļas pārstrādes nozarē pastāv.

“Uzskatu, ka Latvijā ir nepietiekams kontroles mehānisms, lai pārliecinātos, ka apritē ir tikai sertificēti un droši ražotāji, kuri strādā saskaņā ar normatīvo aktu prasībām. Tāpat diemžēl ir vērojamas nepilnības produkcijas realizācijas uzraudzībā,” uzsvēra Ždans.

Viņš arī atzina, ka nereti obligāto pārtikas kvalitātes, nekaitīguma, higiēnas un marķējuma prasību ievērošana galvenokārt tiek vērtēta tikai vadošajiem tirgus dalībniekiem, kamēr individuālie ražotāji, mājražotāji un nelegālie ražotāji šo kārtību klaji ignorē, pārkāpjot elementārus, ar pārtikas drošību saistītus standartus. “Tas ne tikai met ēnu pār visu nozari kopumā, bet rada bīstamus riskus sabiedrības veselībai,” uzsvēra Ždans.

Viņš teica, ka prasības, kas jāievēro pārtikas ražotājiem, ir pietiekami augstas, un tās vienlīdzīgi jāievēro visiem tirgus dalībniekiem neatkarīgi no to lieluma.

“Ir jāatmet pieņēmums, ka pārtikas ražošanā ir kāds īpaši saudzējams segments, kuram ir jāpiešķir atvieglojumi. Attiecībā uz pārtikas drošību un kvalitāti atkāpes nedrīkst būt,” uzsvēra uzņēmējs.

“Forevers” reģistrēts Rīgā 1996.gadā, un tā pamatkapitāls ir 1,306 miljoni eiro. Uzņēmumam ir ražotne Rīgā, kā arī filiāles Jēkabpilī un Saldū. Ražošanas jaudas ir vairāk nekā 30 000 kilogramu produkcijas dienā. “Forevers” ražo desas, cīsiņus, kūpinājumus, kā arī svaigas gaļas produkciju. “Forevera” vienīgais īpašnieks ar 100% kapitāldaļu ir Ždans.

Kā ziņots, PVD, sadarbībā ar Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbiniekiem, otrdien, 5.decembrī atklājis divus nelegālus gaļas pārstrādes uzņēmumus, kuru darbību apturējis, izņemot no aprites vairāk nekā 1 200 konservu kārbas un izejvielas. Abos gadījumos uzņēmumi nebija reģistrēti PVD, kā arī tajos konstatēti rupji higiēnas prasību pārkāpumi, telpās valdīja netīrība, iekārtu virsmas bija klātas ar gaļas atliekām, taukiem, izejvielas un gatavā produkcija stāvēja uz grīdas. Telpas nebija piemērotas ražošanai, lai nodrošinātu drošu un higiēnas prasībām atbilstošu ražošanas procesu.
Vairāk par šo tematu lasiet šeit

LA.lv