Gaļa un zivis, Putnkopība

Cik gaļas var iegūt no paipalas? Atbild eksperts

Jautājums. Cik gaļas var iegūt no vienas paipalas? GATIS SMILTENES NOVADĀ

Tas atkarīgs no šķirnes. Ir izveidotas paipalas, kas piemērotas olu ražošanai, bet atsevišķi putnu turētāji tās lieto arī gaļas ieguvei. Pastāv arī speciālās gaļas šķirnes, kurām noplūkti, iztīrīti putni sver, sākot no 120 līdz 250 gramiem (vissmagākās ir gaļas paipalas Faraons). Piemēram, Kokneses novada saimniecībā Rīta putni, kur nodarbojas gan ar paipalu olu, gan gaļas ražošanu, pašlaik audzē divas šķirnes: Igaunijas (olu šķirne) un Mandžūrijas, kam dējība ir par 10% zemāka, toties putniņiem ir lielāks dzīvsvars.

Saimnieks Bruno Cīrulis stāsta, ka paipalas ir derīgas kaušanai 2–2,5 mēnešu vecumā. Trīs mēnešu vecumā to darīt jau ir par vēlu, jo tad gaiļi sāk savā starpā kauties, traumē viens otru, sabojājot gaļas kvalitāti. Paipalu dzimumu var atšķirt aptuveni mēneša vecumā. Igaunijas un Mandžūrijas gailīšiem šajā laikā uz krūtīm veidojas oranžs apspalvojums, bet vistiņām – raibs, punktots.

Lai iegūtu augstvērtīgu, garšīgu, maigu gaļu, putnkopis paipalām dod barību, kas nesatur ģenētiski modificēto soju. Papildus paipalu gailīši vēl saņem bioloģiski audzētus kviešu graudus, jo tad putni straujāk palielina svaru. Vasarā, sezonas laikā, putniem izēdina dažādus dārzeņus, salātus, nezāles.

Ļoti vērtīga nezāle ir balanda, jo tās sēklās ir daudz proteīna, kas sevišķi nepieciešams paipalām. Paipalu gaļu audzētāji tirgo vidēji par 1,50 eiro (cena par vienu putnu). Jāpiebilst, ka paipalu gaļā ir mazāk tauku nekā citu mājputnu gaļā.

Uzziņai
– Paipalas sāk dēt agri – divu vai divarpus mēnešu vecumā, trijos mēnešos jau ražo pilnā sparā. Pirmās oliņas gan ir ļoti mazas, tādas nepārdod, bet brāķē.
– Putnu produktīvais mūžs ir īss – aptuveni gads, taču šajā laikā paipaliņa izdēj ne mazāk par 182 olām. Olas mēdz būt dažādu nokrāsu raibas. Čaumalas krāsa atkarīga ne vien no šķirnes, bet arī no paipalu turēšanas apstākļiem un ēdināšanas.
– Paipala vidēji dienā apēd 32 g, desmit tūkstošiem putnu dienā vajag 320 kg barības, tas ir, apmēram 5 tonnas divās nedēļas. Dienā šāds daudzums putnu izdēj pāri par 5000 olu.
– Agrāk paipalu audzētāji tirgojuši arī paipalu liemenīšus (apmēram 120 g svarā), bet, līdzko Latvijā sāka ievest franču gaļas šķirņu paipalas (liemenī pāri par 200 g diētiskas gaļas), pēc vietējām paipaliņām vairs nebija pieprasījuma.
– Pārtikai domātas paipalu olas ieteicams uzglabāt temperatūrā, kas nav augstāka par +18 °C. Vēsumā, ledusskapī, tās var glabāt pat 50 dienas. Ir pārbaudīts, ka olām, kas vecākas par četriem mēnešiem, sāk sažūt baltums.
– Saskaņā ar PVD datiem, lielākie paipalu audzētāji Latvijā atrodas Kokneses, Daugavpils, Dobeles, Iecavas, Skrundas, Baldones, Siguldas, Tukuma un Mārupes novados.

Pievienot komentāru