Bizness, Darbs un izglītība

Grubotto, pildīta vista un ķirbju deserts. Konkursa “Gardēžu klase” finālā tiek 20 klases

Apgūstot jaunas zināšanas jautājumos, kas saistīti ar vietējiem produktiem un veselīgu uzturu, skolu konkursa “Gardēžu klase” pusfinālā šoruden savas prasmes pavārmākslā pārbaudījuši 725 skolēni no 38 Latvijas skolām. Davukārt dalību fināla meistarklasēs – turpinās 20 prasmīgākās klases no Rīgas, Rēzeknes, Daugavpils, Ogres, Cesvaines un Ķeguma. Tajās skolēni kopā ar pavāriem un uztura speciālistiem mācīsies gardu un sabalansētu maltīšu pagatavošanu.

Grubotto, ķirbju krēmzupa, pildīts vistas cepetis un ķirbju deserts – šīs ir tikai dažas no receptēm, kuras konkursa pusfinālā no projekta “Rimi Gardēži” sarūpētā piecu veselīgu produktu groza saviem spēkiem kopīgi centušies pagatavot 5.-9.klašu skolēni.

Lai gan dalībniekiem tika dots uzdevums no žūrijas izvēlētajiem produktiem – ķirbja, grūbām, vistas, grieķu jogurta un ziedkāposta pagatavot vienu veselīgu ēdienu, lielākā daļa klašu pagatavojušas vairākus ēdienus. Papildus maltītes gatavošanai un tās iemūžināšanai foto vai video lielākā daļa dalībnieku dažādos resursos meklējuši skaidrojošu informāciju par izmantoto produktu uzturvērtību un lomu cilvēka organismam būtiskos procesos.

Izvērtējot jauniešu sniegumu konkursa pusfinālā un izvēloties klases, kuras turpinās dalību konkursa finālā, žūrija vērtēja maltītes noformējumu, receptes oriģinalitāti un atbilstību veselīga uztura pamatprincipiem, precizitāti un higiēnas prasību ievērošanu darba izpildē. Tāpat īpaša vērība veltīta dalībnieku motivācijai, izvēloties konkrēto recepti.

Konkursa “Gardēžu klase” otrās sezonas finālam, kas norisināsies no 30.oktobra līdz 26.novembrim, žūrija pēc klašu iegūtajiem punktiem un konkursa nolikumā izvirzītajiem kritērijiem nākamajai kārtai ir izvirzījusi 20 klases:

Rīgas reģions:
Rīgas 6. vidusskolas 7.b klase, Friča Brīvzemnieka pamatskolas 6. klase, Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas 7. c klase, Rīgas 34. vidusskolas 6.b klase

Zemgale:
Zālītes speciālās internātpamatskolas 6/7. klase, Salas vidusskolas 7. klase, Tukuma 2. pamatskolas 8.a klase, Aizupes pamatskolas 7. klase.

Latgale:
Krāslavas pamatskolas 5.a klase, Priežmalas pamatskolas 5. klase, Rugāju novada vidusskolas 5. klase, Špoģu vidusskolas 8.a klase, Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas 8.M3 klase.

Kurzeme:
Pelču speciālā internātpamatskolas – attīstības centra 7. klase.

Vidzeme:
Matīšu pamatskolas 9. klase, Ogres sākumskolas 5.b klase, Smiltenes vidusskolas 6.c klase, Rūjienas vidusskolas 7.b klase, Ķeguma komercnovirziena vidusskolas 6.b klase, Cesvaines vidusskolas 5. klase.

Konkursa fināla meistarklasēs divas meistarīgākās klases, kurām visveiksmīgāk būs izdevies apliecināt savas zināšanas par veselīgu uzturu un mīlestību uz pašu gatavotu ēdienu, 13. decembrī tiksies konkursa superfinālā, lai noskaidrotu, kura no klasēm iegūs “Gardēžu klases” titulu un galveno balvu – “Rimi” dāvanu karti 300 eiro vērtībā.

Visi pusfinālisti, kas konkursā iesnieguši savu patstāvīgi gatavoto maltīšu foto un video receptes, līdz 8. novembrim cīnīsies par līdzjutēju simpātiju balvu – dāvanu karti 100 eiro vērtībā. To iegūs klase, kuras foto vai video “Rimi” Facebook lapā būs saņēmis visvairāk atsauksmju.

Kā ziņōts, “Gardēžu klase” konkursa mērķis ir izglītot Latvijas skolu jauniešus par veselīgu un sabalansētu uzturu, kā arī motivēt ikdienā gatavot veselīgas maltītes. Konkursa pirmajā sezonā 2017. gada pavasarī dalību klašu sacensībā pieteica 269 klases no visas Latvijas, bet “Gardēžu klases” titulu ieguva Penkules pamatskolas 5.c klase, Zālītes speciālās internātpamatskolas 9.p klase un Pūņu pamatskolas 9. klase.

Pievienot komentāru