Gaļa un zivis, Veikalā un tirgū

Ieskaties zivij acīs! Pieci padomi svaigam pirkumam

Lai nopirktu svaigu zivi tirgū, veikalā vai pie zvejnieka, jābūt zināmām iemaņām, pretējā gadījumā pirkumu pēc izsaiņošanas var nākties izmest, mājiniekus atstājot bez kārotās ceptās vai kādā citā veidā pagatavotās zivtņas. Kā nopirkt svaigu mencu, karpu, vēdzeli, līdaku vai citu ūdeņu iemītnieku, portālu laukos .lv konsultēja PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.

1. Acis
Jo spīdīgākas ir zivs acis, jo tā ir svaigāka. Un atttiecīgi – jo acis duļķainākas, jo zivs būs vecāka. Turklāt zivs acīm jābūt nedaudz izvelbtām un mitrām, nevis iekritušām un sausām, pretējā gadījumā zivs jāatstāj turpat uz letes.

2. Žaunas.
Jo svaigāka zivs, jo rozīgākas un “sulīgākas” būs žaunas. Jo vecāka zivs, jo žaunas tumšākas, ar zilganu un pat violetu toni.

3. Zvīņas
Svaigas zivs zvīņām jābūt spīdīgām arī tad, ja zivs nav slapja. Jūras zivīm (butes, mencas, laši, uc.) uz zvīņām nedrīkst būt gļotuas, tikmēr saldūdens zivīm (līņi, karpas uc.) tas nebūs svaiguma rādītājs.

4. Elastīgums

Ja, uzspiežot zivij (to var darīt ar polietilēna maisiņu), paliek iedobīte, tas nozīmē, ka zivs nav pietiekami svaiga. Tas attiecas uz jebkuru – ķidātu vai neķidātu zivi. Iespieduma vietai ir jāizlidzinās.

5. Smarža
Ja zivs ir svaiga un kvalitatīva, tai viegli jāsmaržo pēc jūras vai joda. Dažkārt asu “zivs” smaku var just tieši no žaunām, tādā gadījumā pirkums jādod atpakaļ pārdevējam.

Gadās, ka negodprātīgi pārdevēji izmanto iespēju realizēt pavecāku zivi, pārdodot tās fileju. Tādā gadījumā noteikt pirkuma svaigumu būs pagrūti, līdz ar to labāk pirkt veselu zivi un pašiem to filēt. Savukārt pērkot saldētu zivi, svarīgs realizācijas termiņš un nebojāts iepakojums. Saldētas zivis dažkārt iesaldē īpašā ledus glazūrā, turklāt pēdējā laikā pārdošanā ir nevis ledus kluči ar daudzām zivīm kaut kur iekšpusē, bet gan iepakojumi, kur katra zivtiņa tiek iesaldēta atsevišķi.

Pievienot komentāru