Piens, Veikalā un tirgū

Jāņu siera nosaukumu drīkst lietot seši uzņēmumi; pārējiem jāgudro kas cits

Tuvojoties Līgo svētkiem, Pārtikas un veterinārais dienests ķimeņu siera ražotājiem un patērētājiem atgādina – produkta nosaukumu “Jāņu siers” drīkst izmantot tikai uzņēmumi, kas iekļauti Garantētu tradicionālo īpatnību produktu reģistrā. Šobrīd tādi ir seši ražotāji – “Valmieras piens”, “Dundaga”, “Lazdonas piensaimnieks”, “Rankas piens”, “Straupe” un “Jaunpils pienotava”.

“Arī citi ražotāji drīkst ražot ķimeņu sieru, izmantojot savas jau ierastās, īpašās receptes, tomēr saukt par “Jāņu sieru” to nedrīkst, jo šis nosaukums ir aizsargāts,” saka PVD Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Una Rubīna.

“Jāņu siers”, tāpat kā salināta rudzu rupjmaize un sklandrauši, ir pagaidām vienīgie Latvijas produkti, kas reģistrēti kā produkti ar garantētu tradicionālo īpatnību. Tas nozīmē, ka tie ražojami pēc tradicionālas receptes un tehnoloģijas. Iekļaujot produktus šajā reģistrā, tie tiek pasargāti no pakaļdarinājumiem, kas neatbilst tradicionālajai produkta ražošanas receptei un tehnoloģijai.

Minētajā Eiropas reģistrā iekļautu produktu var ražot jebkurš uzņēmums, kurš var pierādīt, ka ražošanā izmanto tradicionālo produkta ražošanas recepti un tehnoloģiju. Ja uzņēmums uzskata, ka var šos kritērijus izpildīt, tam ar iesniegumu jāvēršas PVD kas veiks pārbaudi uzņēmumā.

Jau vēstīts – lai gan iespēja ražot Eiropas tradicionālo īpatnību reģistrā iekļauto Jāņu sieru tika dota visiem piena pārstrādes uzņēmumiem, šo iespēju izmantojuši tikai seši, savukārt pārējie atteikušies siera salīdzinoši specifiskās gatavošanas dēļ.

Jau 2014.gadā, kad tika gatavoti dokumenti Eiropas Komisijai par Jāņu siera iekļaušanu tradicionālo īpatnību reģistrā, visiem uzņēmumiem un arī mājražotājiem piedāvāta piedalīties šajā pārtikas kvalitātes shēmā.

Patlaban ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir reģistrēti un pieteikti vairāk nekā 700 produkti, no tiem Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā ir apmēram 600 produkti, tostarp Latvijas pelēkie zirņi, bet Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā – vairāk nekā 60 produkti, kuru vidū arī Jāņu siers, sklandrausis, salināta rudzu rupjmaize un Carnikavas nēģi.

3 Komentāri

  1. Mana mamma arī savā laikā karsēja biezpienu pienā,ar visām ķimenēm,kamēr biezpiens palika lielos staipīgos klučos,tad lika katlā ar sviestu un vārīja,nepārtraukti maisot lai nepiedeg,un tas ir preses izdomājums ka tikai 6 uzņēmumiem ir JĀŅU siers,kādreiz teica ātrais siers ka bija gatavots sarecinot pienu ar etiķi,un bija klasiskais no biezpiena,sviesta, olām.

Pievienot komentāru