Dzīvesveids, Lauku sēta

Paipalas pagalam. Kas putniem nepatika?

Jautājums. Pirms vairākiem mēnešiem Čiekurkalnā nopirku paipalas. Baroju ar zaļumiem, spēkbarību, olām, biezpienu, putriņām, bet putni pēc kāda laika aizgāja bojā. Kāpēc tā? Pēteris Rīgā.

Pēc paipalu audzētavas Stari saimnieces Daigas Jaunzemes teiktā, putnu nobeigšanos varēja ietekmēt dažādi faktori. Jautājums – cik veci bija putni. Paipalām produktīvais mūžs ir krietni īsāks nekā vistām, kas laukos, brīvā vaļā staigājot, var nodzīvot pat 3–4 gadus. Paipalai dzīves noriets ir aptuveni pēc pusotra gada – tad jau putns ir vecs.

Putnu labsajūtu un veselību ļoti ietekmē turēšanas apstākļi: apkārtējā temperatūra (telpā, kur mīt pieaugušas paipalas, jāuztur +18…+20 °C), tīrība (audzēšanai piemērotas rūpīgi iztīrītas, siltas telpas), apgaismojums, ventilācija (telpā jānodrošina svaigs gaiss, bet ne caurvējš), barība (paipalām ir ļoti specifiska, sarežģīta ēdienkarte).

Ja putni aiziet bojā masveidā, tas liecina, ka ir saslimuši vai saindējušies ar nekvalitatīvu vai bojātu barību. Ja paipalas nobeidzas periodiski, pie vainas ir nepareizi turēšanas apstākļi. Jāatceras, ka šiem putniem nevar dot visus zaļumus un dārzeņus pēc kārtas, jo daļa no tiem traumē putnu zarnu traktu, izraisa caureju.

Paipalas labprāt ēd svaigi maltus zaļumus (nātres, salātus, burkānus), dažās saimniecībās paipalu audzētāji putniem izēdina arī ķirbjus, galda bietes.

Uzziņai

– Paipalas sāk dēt agri – divu vai divarpus mēnešu vecumā, trijos mēnešos jau ražo pilnā sparā. Pirmās oliņas gan ir ļoti mazas, tādas nepārdod, bet brāķē.
– Putnu produktīvais mūžs ir īss – aptuveni gads, taču šajā laikā paipaliņa izdēj ne mazāk par 182 olām. Olas mēdz būt dažādu nokrāsu raibas. Čaumalas krāsa atkarīga ne vien no šķirnes, bet arī no paipalu turēšanas apstākļiem un ēdināšanas.
– Paipala vidēji dienā apēd 32 g, desmit tūkstošiem putnu dienā vajag 320 kg barības, tas ir, apmēram 5 tonnas divās nedēļas. Dienā šāds daudzums putnu izdēj pāri par 5000 olu.
– Agrāk paipalu audzētāji tirgojuši arī paipalu liemenīšus (apmēram 120 g svarā), bet, līdzko Latvijā sāka ievest franču gaļas šķirņu paipalas (liemenī pāri par 200 g diētiskas gaļas), pēc vietējām paipaliņām vairs nebija pieprasījuma.
– Pārtikai domātas paipalu olas ieteicams uzglabāt temperatūrā, kas nav augstāka par +18 °C. Vēsumā, ledusskapī, tās var glabāt pat 50 dienas. Ir pārbaudīts, ka olām, kas vecākas par četriem mēnešiem, sāk sažūt baltums.
– Saskaņā ar PVD datiem, lielākie paipalu audzētāji Latvijā atrodas Kokneses, Daugavpils, Dobeles, Iecavas, Skrundas, Baldones, Siguldas, Tukuma un Mārupes novados.
Vairāl par paipalu audzēšanu lasiet šeit

1 komentārs

Pievienot komentāru