Gaļa un zivis, Gaļas lopkopība

Cik gaļas var iegūt no vienas kazas? Atbild eksperts

Jautājums. Cik gaļas iegūst no vienas gaļas kazas? JĀNIS AIZPUTES NOVADĀ

Pēc zemnieku saimniecības “Bērzi” saimnieces Kristīnes Pilienas teiktā, viss atkarīgs no tā, kad kauj dzīvnieku. Gaļas kazas atkarībā no vecuma iedala vairākās grupās: piena kazlēni (līdz 8 nedēļām), jaundzīvnieki (6–8 mēneši) un vecāki dzīvnieki. Vēl jāņem vērā, ka gaļas iznākums ir atkarīgs arī no ģenētikas (cik produktīvi bijuši vecāki) un apsaimniekošanas (vai saimniecība ir bioloģiskā vai konvencionālā).

Gaļas iznākums

Parasti rēķina tā, ka kazlēniem un jaundzīvniekiem līdz sešu mēnešu vecumam gaļai jāsastāda 50% no dzīvsvara. Tas nozīmē, ja kazlēns pirms kaušanas ir 10 kg smags, tad gaļas kautķermeņa svaram jābūt aptuveni 5 kilogramiem. Vecākiem dzīvniekiem (virs 6 mēnešiem) gaļas iznākums ir tikai 45% (pārējie 55% – iekšējie orgāni, āda nav izmantojami).

Izmantošana

Piena kazlēnu gaļu uzskata par augstvērtīgu, jo tā ir liesa, ar ļoti zemu tauku saturu, tajā ir maz holesterīna. Daudzās pasaules valstīs kazlēnu gaļu izmanto bērnu pārtikas ražošanā. Augsti tiek vērtēta arī vecāku dzīvnieku gaļa, tā ir līdzvērtīga buka gaļai, diētiska, noderīga pārstrādei desās, konservos, pastētēs. Kazas gaļa ir liesa, sausa, tāpēc, gatavojot produktus, tai speciāli pievieno zosu, vistu, pīļu vai cūku taukus, lai padarītu to nedaudz mitrāku. Pēc jaunākajām atziņām, dažās Eiropas valstīs zinātnieki kazas gaļu gan novērtējuši kā kaitīgu veselībai, jo gaļa ir sarkana, taču Kristīne Piliena šim apgalvojumam nepiekrīt: “Pie mums kazas, brīvi ganoties, uzņem barības vielas no dabīgiem augiem, tādējādi to gaļā neaizvietojamo aminoskābju ir daudz vairāk nekā fermās turētajām, intensīvi nobarotajām kazām.”

Gaļas iegūšana

Latvijas saimniecībās kazas gaļu iegūst no piena kazām, tīršķirnes gaļas kazām un to krustojumiem. Atšķirība ir diezgan būtiska. Latvijas vietējo kazu kazlēniem dzīvsvara pieaugums diennaktī ir 110–120 g, tikmēr tīršķirnes gaļas kazlēniem produktivitāte ir krietni augstāka, t.i., diennakts pieaugums 180–200 gramu. Gaļas kvalitātes ziņā atšķirību nav – visiem piena kazlēniem uzturvērtība ir identiska. Latvijā pamatā ir izveidoti lielie piena ganāmpulki, kuros bieži 60% apmērā dzimst āzīši un tikai 40% kaziņas, ko ataudzē vaislai. Tātad pārsvarā piena kazlēni ir vīriešu dzimuma, kas tiek nokauti 2–3 nedēļu vai 2 mēnešu vecumā.

Cik maksā gaļa

Vietējie kazkopji piena kazlēnu gaļu tirgo par 10–13 eiro kilogramā. “Cenu visvairāk ietekmē kazlēns līdz divu mēnešu vecumam, kamēr tas ēd mammas pienu. Šajā laikā kazkopis nevar pārdot vai pārstrādāt pienu, taču tā pašizmaksa ir līdz 1 eiro par litru. Viens kazlēns mēneša vecumā apēd ļoti daudz naudas, t.i., 100 litru piena. Pircēji gan joprojām ir neizpratnē, kāpēc kazlēnu gaļa un piena produkcija maksā tik dārgi, taču mēs kā pārdevēji nevaram atļauties visu laiku uzsaukt no savas kabatas,” teic Kristīne Piliena.

Kazlēnu gaļai vislielākais noiets tradicionāli ir Grieķijā, kad franču un vācu kazkopji realizē 8 nedēļas vecus dzīvniekus, 12 kg dzīvsvarā svētku cienastam Lieldienu rītā.

Latvijā gaļas kazu audzēšana vēl ir maz apgūta niša, ik gadu nāk klāt vien pa 2–3 ganāmpulkiem (Latvijas vietējās kazas tiek krustotas ar Būru šķirnes vaisliniekiem).

Pievienot komentāru