Dzīvesveids, Lauku sēta

Cik vērtīgs ir ķēves piens un kā pie tā tikt? Atbild eksperts

Jautājums. Cik piena var dabūt no ķēves un cik tas ir vērtīgs? Gita Smiltenes novadā.

Atbild Latvijas Šķirnes zirgu audzētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Rozītis.

Atšķirībā no govs piena ķēves piens ir saldāks un liesāks. Tas ir ļoti bagāts ar linolskābi, linolēnskābi un arahidonskābi, tāpēc savulaik raudzēts ķēves piens izmantots kā ārstniecisks līdzeklis pret tuberkulozi. Latvijā ir mēģināts ķēves pienu ražot rūpnieciski, taču produkta pašizmaksa sanākusi tik augsta, ka šis peļņas ieguves veids pārtraukts.

Ķēves slaukšana ir sarežģīta procedūra, jo bez kumeļa pienu iegūt nevar. Piena daudzums atkarīgs no indivīda – ir dzīvnieki, kas dod 15, bet citi – arī 18 litru dienā. Agrāk, veicot eksperimentus, no Latvijas šķirnes braucamā tipa ķēvēm dienā ieguva 16–20 litrus piena. Tomēr darba patēriņš ir ļoti liels, jo pie piena nevar uzreiz tikt vienā reizē; ķēve jāslauc 5–6 reizes diennaktī. Nākamā problēma – vienlaikus jābaro arī kumeļš, kamēr slauc ķēvi.

Kumeļš nav teļš. Piedzimstot saimnieks nekad neuzdrošinās kumeliņu likvidēt, tieši pretēji – par to sāk rūpēties kā par ģimenes locekli. Tomēr, ja piens vajadzīgs nelielos daudzumos, sevišķi alerģiskiem cilvēkiem, tad var ķēvi slaukt, padaloties ar kumeļu.

Sākumā kumeļš jāpielaiž pie ķēves, pēc tam jāgrūž nost, lai var slaukt ķēvi (pa šo laiku kumeļam jādod cita, pirktā barība, ja dzīvnieku grib saglabāt). Darbs sokas lēni, jo atšķirībā no govīm ķēvēm tesmenis ir mazs. Piemēram, Kazahstānā un Kirgizstānā, lai atvieglotu slaukšanu, izmanto aparātus.

1 komentārs

Pievienot komentāru