Laukos
Graudkopība

Konkursā topošajiem maizniekiem “Jaunais Maiznieks 2018” uzvarējusi Agnese Krote 0


Konkursa uzvarētāji kopā ar pedagogiem.
Konkursa uzvarētāji kopā ar pedagogiem.
Foto: LPUF

Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā noslēdzies profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu profesionālās meistarības konkurss “Jaunais Maiznieks 2018”, kur par uzvarētāju kļuvusi Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma 1. kursa audzēkne Agnese Krote, informēja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas pārstāvji (LPUF).

Konkursa uzvarētāja Agnese Krote (pasniedzēja Līga Rugāja) ieguvusi titulu “Jaunais Maiznieks 2018” un naudas balvu 200 eiro apmērā. Otro vietu izcīnīja Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu filiāles audzēknis Daniels Nikitins (pasniedzēja Ināra Liepiņa), bet trešo vietu ieguvusi vēl viena Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma audzēkne – Diāna Lukjanoviča (pasniedzēja Līga Rugāja). Konkursa laikā dalībnieku pasniedzējiem notika rudzu maizes meistarklase, un balvas saņēma arī uzvarētāju pasniedzējas, kas devušas lielāko ieguldījumu savu audzēkņu izaugsmē.

Konkursu organizēja Pārtikas produktu kvalitātes klasteris un LPUF sadarbībā ar Latvijas Maiznieku biedrību un Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu. Ar izejvielām konkursu atbalstīja AS “Rīgas Dzirnavnieks”. Konkursu līdzfinansēja Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.

Tradicionālās latviešu rudzu maizes gatavošana ir viena no garākajām un sarežģītākajām maizes gatavošanas tehnoloģijām pasaulē un kā tradicionāla tautas kultūras vērtība ir iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Konkursa mērķis ir maiznieka profesijas saglabāšana un popularizēšana, lai nezaudētu šo Latvijas identitātei svarīgo simbolu. Audzēkņu uzdevums bija pagatavot inovatīvu pārtikas produktu – kviešu-rudzu maizi, lai veicinātu jauno maiznieku profesionālās iemaņas un vērstu viņu radošo domāšanu inovāciju virzienā.

“Šādi konkursi ļauj topošajiem maizniekiem parādīt savu radošo pieeju, iegūtās prasmes un zināšanas praksē, kā arī uzkrāt pieredzi un pilnveidoties. Būt maizniekam nenozīmē tikai cept maizi, bet arī saglabāt un uzturēt maizes cepšanas latviskās tradīcijas, dot tām savu ieguldījumu un tādā veidā popularizēt vienu no senākajiem arodiem – maiznieka arodu,” uzsvēra Latvijas Maiznieku biedrības valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs.

“Diemžēl redzam, ka pēdējo gadu laikā jaunieši izvēlas apgūt profesijas, kas nav saistītas ar pārtikas nozari, tāpēc ar šo konkursu Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija vēlas popularizēt pārtikas nozares tradicionālās profesijas un celt nozares prestižu. Pārtikas nozare nav iedomājama bez maizes ceptuvēm, un tieši maize tiek dāvināta jaunas mājvietas saimniekam, lai novēlētu pārpilnību un labklājību. Rupjmaize ir mūsu latviskās identitātes sastāvdaļa, kuru nedrīkstam zaudēt,” atzina LPUF padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Pārtikas ražošanas nodaļas vadītāja Iveta Austruma atgādināja, ka mūsdienās daudzi restorāni piedāvā apmeklētājiem uz vietas īpaši pagatavotu maizi, tāpēc maizes cepšanas pamati tiek apgūti dažādās ar ēdināšanu saistītās profesijās.

LPUF ir definējusi, ka pārtikas nozarei ir četras profesionālās skolas, kurās tiek attīstītas nozarei svarīgās pamata profesijas un kurās ir ieguldīti līdzekļi materiāli tehniskās bāzes stiprināšanā. Tās ir Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums, Valmieras tehnikums, Rēzeknes tehnikums un Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums. Šajos tehnikumos audzēkņi apgūst pārtikas produktu ražošanas tehniķa, maiznieka un gaļas produktu ražotāja profesijas.

“Mūsdienu straujajā dzīves ritmā, kad nemitīgi attīstās tehnoloģijas, būt maizniekam ir izaicinājums. Šajā profesijā savienojot vēsturisko, tradicionālo ar moderno, tikai radoša un inovatīva pieeja dod iespēju gūt panākumus, rast ceļu pie patērētāja un rezultātā saņemt gandarījumu. Mūsdienu patērētājs ir prasīgs, zinošs, bet tajā pat laikā konservatīvs. Tādēļ ir jārada produkts, kas raisa interesi un kam nevar paiet garām, to nenobaudot,” skaidroja K. Zemešs.

“Daudzi uzņēmumi ievieš jaunus tehnoloģiskus uzlabojumus, automatizē ražošanas procesus, tomēr ir jāatceras, ka ar rokām gatavotai maizītei ir pavisam cita garša. Jaunieši ar lielāko prieku un interesi apgūst visus maizes tapšanas posmus – sagatavo nepieciešamās sastāvdaļas, raudzē un mīca mīklu, veido klaipiņus un seko līdzi cepšanas procesam. Maizes cepšanas tehnoloģijas mainās, bet tradīcijas paliek,” secina I. Austruma.

Konkursā piedalījās profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi vecumā no 17 līdz 23 gadiem, kuri apgūst otrās un trešās profesionālās kvalifikācijas līmeņiem atbilstošās izglītības programmās: maiznieks, pārtikas produktu ražošanas tehniķis un konditors. Konkursā piedalījās divas dalībnieces no Valmieras tehnikuma, viena dalībniece no Rēzeknes tehnikuma, divas dalībnieces no Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma un viens dalībnieks no Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu filiāles.

Galerijas nosaukums

LA.lv
LA
Laukos.lv
Laukos
Vai apdraudēta bezmaksas piena un augļu izdale skolās? Briselē spriedīs par programmas finansējumu
9 stundas
LA
Laukos.lv
Laukos
Viedoklis. Ukraiņu olu rēgs klīst pa Latviju
10 stundas
AT
Agro Tops
Laukos
Amerikāņi atjauno ‘Massey Ferguson’ traktorus
11 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

DK
Dace Kokareviča
Kultūra
Olande un Maļorka vai Ālandi un Maljorka? Mainās īpašvārdu rakstība
1 stunda
LE
LETA
Latvijā
Taksistu konflikts lidostā: policija sāk lietvedību
3 stundas
JL
Juris Lorencs
Latvijā
Juris Lorencs: Latvijas neatkarības garants esam tikai mēs paši 1
1 stunda
LE
LETA
Latvijā
Avārijā uz Ventspils šosejas gājis bojā autovadītājs
1 stunda
LE
LETA
Pasaulē
Latvijas uzņēmuma interesēs mēģināts uzpirkt Lietuvas Bruņoto spēku virsnieku
2 stundas