Laukos
Piensaimniecība

Kuri uzņēmumi drīkst ražot īsto Jāņu sieru? PVD gatavs pārbaudēm0


Straupes pienotavas Jāņu siers.
Straupes pienotavas Jāņu siers.
Foto: Valdis Semjonovs

Tuvojoties Līgo svētkiem, palielinās pieprasījums pēc Eiropas Savienības pārtikas kvalitātes Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautā produkta “Jāņu siers”.

Līdz ar to Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem, kuri iesaistījušies šajā kvalitātes shēmā, un kuriem ir atļauts ražot un tirgot produktu ar nosaukumu “Jāņu siers”, šis ir karstākais ražošanas laiks.

Patlaban “Jāņu sieru” drīkst ražot tikai seši uzņēmumumi – AS “Jaunpils pienotava”, AS “Rankas piens”, PKS “Straupe”, AS “Lazdonas piensaimnieks”, AS “Valmieras piens” un LPKS “Dundaga.

Kā norāda biedrības “Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova, jūnijs ir pieprasītākais Jāņu siera patēriņā, tomēr priecē fakts, ka uzņēmumi, pircēju ieteikumu mudināti, šo produktu piedāvā visu gadu.

“Pērn tie saražoja 172 tonnas Jāņu siera. Šā gada maija nogalē veikalu plauktus jau bija sasniegušas vairāk nekā 80 tonnas daudzinātā produkta. Visčaklākais ražotājs ir “Rankas piens”, kurš gadu no gada Jāņu siera daudzumu kāpina, pērn sasniedzot 109 tonnas. Neizskaidrojamu iemeslu dēļ, piemēram, “Dundaga” pērn saražoja tikai 1,6 tonnas Jāņu siera,” atzina V.Davidanova.

Jāņu siers ir produkts ar ļoti senu vēsturi, stingrām, nemainīgām gatavošanas tradīcijām un nemainīgu receptūru, kuras pamatā ir biezpiens, olas, piens, ķimenes un sāls. Līdz ar to biedrībai “Siera klubs” nav saprotama daudzu griba uzlabot un pielabot Jāņu siera receptūru un nosaukumu, kaut gan Eiropas regula to nepieļauj.

Tā, piemēram, tiek publicēti materiāli ar virsrakstiem “Neparastas Jāņu siera receptes”, “20 Jāņu siera receptes”, “Jāņu siers ar ogām, krāsainais Jāņu siers, citādāks Jāņu siers” u.tt.

“Cilvēkiem joprojām grūti pieņemt patiesību, ka Jāņu siers gadu simtiem cauri izgājis ar vienu receptūru, saglabājot savu nosaukumu, un tāds pasaulē ir vienīgais. Ko darīt, ja tirgū ienāks citu gatavotais produkts ar nosaukumu “Jāņu siers”? Par to jāziņo PVD, kas censoni sodīs. Var ražot ķimeņu sieru, Līgo sieru, bet ne Jāņu sieru. Tā nosaukums pagaidām pieder tikai sešiem piena pārstrādes uzņēmumiem,” norāda V.Davidanova.

Tikmēr Pārtikas un veterinārajā dienestā apliecināja, ka Jāņu siera karstākajā ražošanas laikā PVD veic ikgadējās pārbaudes, kuru laikā izvērtē produkta atbilstību Eiropas apstiprinātajai specifikācijai.

Šā gada pārbaužu rezultāti jau liecinot, ka uzņēmumi tradicionālo receptūru ievēro.

“Tiek pārbaudīts arī produktu marķējums, proti – uz “Jāņu siera” etiķetes obligāti jābūt īpašam marķējumam ar ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistra logotipu, kas šo produktu izceļ pārējo vidū, nodrošinot lielāku patērētāju uzticēšanos un piesaistot uzmanību, jo sevišķi atpazīstamību iebraucējiem no citām ES valstīm,” norādīja PVD Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Una Rubīna,

Viņa arī atzina – lai gan speciālas “Jāņu siera” tirdzniecības pārbaudes svētku laikā nav plānotas, tomēr, veicot pārbaudes svētku tirdziņos un citās tirdzniecības vietās, cita starpā inspektori pievērsīs uzmanību arī tam, vai “Jāņu siera” nosaukums netiek izmantots produktiem, kuri nav ražoti atbilstoši Eiropas Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautā produkta specifikācijai.

Kā ziņots, patlaban ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir reģistrēti un pieteikti vairāk nekā 700 produkti, no tiem Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā ir apmēram 600 produkti, tostarp Latvijas pelēkie zirņi, bet Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā – vairāk nekā 60 produkti, kuru vidū arī Jāņu siers, sklandrausis, salināta rudzu rupjmaize un Carnikavas nēģi.

2015.gadā Eiropas Komisija nolēma produktu “Jāņu siers” iekļaut ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.

“Jāņu siers” ir nenogatavināts skābpiena siers, ko gatavo pēc šādas metodes – piens tiek sarecināts, izmantojot tikai pienskābes baktēriju ieraugu vai biezpienu. “Jāņu sieru” gatavo no piena un biezpiena, tos karsējot sūkalu atdalīšanai, pēc tam pievieno sviestu vai saldo krējumu, olas, vārāmo sāli un ķimenes. Iegūto masu karsē, intensīvi maisot līdz viendabīgas konsistences ieguvei.

LA.lv