Laukos
Gaļa un zivis

Lai zosis dētu pareizā laikā0

Foto: Karenjski/SHUTTERSTOCK

Jautājums. Kā piedabūt zosis dēt pavasarī, lai jaunie putni šķiltos maijā, kad daudz zaļās zālītes. Sintija Rūjienā

“Lai zosis nesāktu dēt ziemā (dēšana vēlama pavasarī, lai zoslēni šķiltos maijā), tās ēdina ar mazāk augstvērtīgu barību, proti, miežiem un auzām, kā arī sakņaugiem. Baro divas reizes dienā – no rīta izēdina, piemēram, kartupeļus mīkstbarībā, bet vakarā graudus. Viens putns dienā var apēst līdz 400 gramu vārītu kartupeļu vai sakņaugu un ap 200 gramu graudu barības,” skaidro zemnieku saimniecības Krākavas-2 īpašnieks Jānis Lapsiņš. Pavasarī, lai rosinātu dēt, zosīm dod kviešus, kā arī vitamīnus un minerālvielas (veterinārajās aptiekās nopērkamos, speciāli zosīm un vistām domātos premiksus), gliemežvākus vai olu čaumalas.

Gatavo ligzdas

Pirms dēšanas sākuma savlaikus sagatavo ligzdas – koka kastes (50 x 40 x 30 cm), kuras novieto telpā uz grīdas. Reizēm zosis pašas izvēlas vietu dēšanai – tad putnkopim jācenšas to uzturēt tīru un sausu, bieži mainot pakaišus.

Zosis uz ligzdu iet vakara krēslā pirms tumsas iestāšanās. Dēj naktī un agri no rīta. Lai olas labi šķiltos, tās ik rītu savāc.

Perēšanai der tikai svaigas olas

Līdz likšanai inkubatorā olas uzglabā 8–16 °C temperatūrā, katrai olai vienā pusē iezīmē svītriņu un vismaz vienreiz dienā apgroza, lai dzeltenums nenosēžas apakšā. Perēšanai der tikai līdz 10 dienām vecas olas; no tādām šķilšanās procents ir augsts – 80–90 procentu.

LA.lv