Agroķīmija, Tīrums

Laiks ķerties pie rupjās lopbarības gatavošanas

Lai gan rupjās lopbarības sagatavošana sākusies jau teju visā Latvijā, tomēr vēsā pavasara dēļ zālāju attīstība iekavējusies par pusotru nedēļu, liedzot aktīvāku tās pļauju, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) lopkopības konsultantu novērojumi.

LLKC biroju lopkopības konsultanti visā Latvijā norāda, – pašlaik ir īstais brīdis rupjās lopbarības gatavošanai skābbarībai, īpaši no stiebrzāļu maisījumiem, kas sēti tīrsējā, jo tie jau sasnieguši vārpošanas stadiju un 75% apjomā ir pļaujami.

Daiga Baltiņa, LLKC Lopkopības nodaļas lopkopības konsultante: “Atsevišķos reģionos, piemēram, Balvu un Alūksnes pusē, kur gaisa temperatūra jūnija pirmajās naktīs noslīdēja zem 0 0C un arī sausums bija ievilcies, augi vēl nav sasnieguši atbilstošu attīstības stadiju, līdz ar to saimnieki gaida. Izņēmums gan ir kamolzāle un timotiņš, bet šie komponenti ir salīdzinoši maz iekļauti maisījumos. Pēdējo dienu nokrišņi un labvēlīgā gaisa temperatūra šiem zelmeņiem pēc 4–7 dienām varētu ļaut sasniegt pļaušanas stadiju.”

LLKC Jēkabpils, Aizkraukles, Krāslavas, Madonas, Saldus, Liepājas un Cēsu konsultanti norāda, ka pirmās skābbarības gatavošanu sākušas lielās saimniecības ar izslaukums virs 10 000 kg piena no govs gadā, pēc tam mazās un vidējās saimniecības. Pirmie stiebrzāļu zelmeņi saimniecībās ap Saldu, Preiļiem un Raunu sākti pļaut jau maija beigās.

LLKC lopkopības speciālisti atgādina, ka ir ļoti būtiski sekot tam, lai zālāji tiktu pareizi un regulāri mēsloti, jo atšķirības nemēslotos laukos ir ļoti labi redzamas. “Ja vēl nav paspēts lauku nomēslot, aicinām pēc pirmā pļāvuma tos tomēr pabarot, lai iegūtu labāku zelmeņa masu,” uzsver D. Baltiņa.

Pievienot komentāru