Graudaugi, Tīrums

Latvijā audzētas auzas – no lopbarības līdz pasaules līmeņa kvalitātei

Latvijas zemniekiem ir augsts potenciāls auzu audzēšanā, ko nosaka gan piemēroti klimatiskie apstākļi, gan arī pēdējos gados zemnieku mērķtiecīgs darbs labas kvalitātes auzu kultivēšanā, portāļam laukos.lv atzina AS “Rīgas Dzirnavnieks” valdes loceklis Žilvinas Pakeltis.

Tiekoties ar lauksaimniekiem, viņš sacīja, ka Latvija jau tuvākajos gados var iemantot reputāciju starp pasaules spēlētājiem kā ļoti augstas kvalitātes auzu audzētāja valsts. Jāatgādina, ka vēl nesen Latvijā auzu kvalitātei nepievērsa uzmanību un tās galvenokārt audzēja lopbarībai.

Latvijas klimatiskie apstākļi ir piemēroti augstas kvalitātes auzu audzēšanai, jo tām patīk vēsas un samērā lietainas vasaras. Pēdējos gados šīs priekšrocības novērtējuši arī zemnieki, kas arvien vairāk attīsta auzu audzēšanu pārtikai, atvēlot tām vairāk platības. Vēl nesen audzēt auzas zemnieki izvēlējās, lai atpūtinātu zemi no citu labības audzēšanas, nepievēršot to kvalitātei pietiekami lielu vērību.

“Latvija jau ir pierādījusi sevi pasaules tirgū kā uzticamu, labas kvalitātes kviešu miltu piegādātāju. Nākamais solis ir paveikt to pašu ar auzu produktiem. Latvijai ir ideāli klimatiskie apstākļi labas kvalitātes auzu audzēšanai. “Rīgas Dzirnavnieks” pirms trim gadiem uzsāka lauksaimnieku auzu audzēšanas veicināšanas programmu Latvijā, kas pakāpeniski nes augļus, jo arvien vairāk tiek piegādātas izcilas kvalitātes auzas, kas piemērotas mūsu prasīgajiem eksporta klientiem,” sacīja Pakeltis.

“Rīgas Dzirnavnieks” auzu audzēšanas programmā piedalās 30 zemnieku saimniecības no dažādiem Latvijas reģioniem. Šogad uzņēmums dubultojis apsējamo teritoriju, sasniedzot 3200 ha. Lielākās platības ir Vidzemes un Latgales reģionos. Starp dalībniekiem pieaudzis zemnieku saimniecību skaits Zemgalē, kas ir neraksturīgi šim reģionam, jo tajā dominē kvieši.

Z/s “Liepziedi” zemnieks Gundars Liepa ir viens no auzu programmas dalībniekiem: “Šogad izskatās, ka raža būs laba, kaut arī graudu novākšana būs kādas 10 dienas vēlāk, nekā tā ir ierasti. Piekritu piedalīties programmā, lai atpūtinātu zemi starp citu labību audzēšanas. Programmā dotās sēklas nodrošināja lielākus apjomā graudus. Biju apmierināts ar pirmā gada rezultātu, tāpēc nolēmu turpināt dalību programmā. Šogad prognozēju iegūt 5 tonnas auzu no hektāra. Bez auzām vēl audzēju kviešus, kuru kulšanu jau šobrīd esmu uzsācis, kā arī kartupeļus un pupas.”

Tāpat šogad pēc uzņēmuma iniciatīvas trīs skolās uzsākta izglītojoša graudaugu audzēšanas programma. Tās ietvaros skolēni pie skolām audzē auzas un veic novērojumus. Šis ir jau otrais gads, kad skolās tiek īstenots šāds pētnieciskais projekts, kas ļauj skolēniem labāk iepazīt graudaugus. Šogad programmā piedalās pamatskolas skolēni no trīs skolām, kas īsteno Ekoskolu programmu: Kuldīgas Alternatīvā sākumskola Padures filiāle, Valdemārpils vidusskola un Aizupes pamatskolas mazpulks “Ekopēdiņas”.

Aizupes pamatskolas mazpulka “Ekopēdiņas” skolotāja Dace Hercberga atzīst, ka šī ir jauna pieredze bērniem, pašiem piedalīties graudu audzēšanas pētniecības projektā un labāk iepazīt graudaugus. Sadarbojoties ar vietējo z/s “Mežacīruļi”, izdevies pašu spēkiem izaudzēt auzas un šobrīd novērot to nogatavošanos. Lai gan auzas ir padevušās sīkākas nekā uz zemnieku laukiem, tomēr gandarījums ir par piedalīšanos un iesaistīšanos pētniecībā. Turklāt bērni daļu auzu audzēja bioloģiskos apstākļos, bet daļu – izmantojot mēslojumu, kas ļāva bērniem redzēt atšķirību rezultātā.

Šonedēļ “Rīgas Dzirnavnieks” atklāja jauno ražas sezonu un ir gatavs jaunās graudu ražas pieņemšanai no zemniekiem. Turpinot uzņēmuma attīstību Latvijā un eksporta tirgos, tas plāno jaunajā sezonā iepirkt līdz 150 000 tonnas graudu – kviešus, rudzus un auzas.

Uzņēmums pēdējo gadu laikā uzsācis strauju eksporta tirgu apgūšanu, un eksportē graudaugu produktus uz vairāk nekā 30 dažādām pasaules valstīm. Pēdējos gados “Rīgas Dzirnavnieks” palielināja auzu produkcijas ražošanas kapacitāti par 30%, lai nodrošinātu eksporta tirgos pieaugušo pieprasījumu pēc “Herkuless” un citiem auzu produktiem. Tādos starptautiskos tirgos kā Skandināvija, Tuvie austrumi un Ķīna arvien vairāk atpazīst augstos “Herkuless” un citu “Rīgas Dzirnavnieks” produktu kvalitātes standartus.

Savukārt saistībā ar graudu cenām uzņēmumā norāda, ka tās ir nedaudz augstākas, salīdzinot ar pagājušo gadu, un tās ir atkarīgas no graudu kvalitātes. Aktuālās iepirkumu cenas zemnieku ērtībām tiks publicētas uzņēmuma mājaslapā www.rigas-dzirnavnieks.lv.

“Rīgas Dzirnavnieks” ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus – visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem “Hercogs”, “Herkuless” un “Īsta Saimniece”.

“Rīgas Dzirnavnieks” ir daļa no AB “Baltic Mill”, kura ir viena no lielākajām un modernākajām graudu pārstrādes grupām Baltijas valstīs.

1 komentārs

  1. Diemžēl auzu pārslām vairs nav tādas garšas kā pirms 30 gadiem, kad tās bija baltas, mīkstas. Atlika vien uzliet karstu pienu, un putra bija gatava. Tagad bieži vien putra ir pelēka, auzu pārslas jāvāra ilgi. Dažkārt uz iepakojuma nav uzrakstīts, kurā valstī tās augušas un pārstrādātas, lai gan pārējā informācija ir latviski. Ir gadījies nopirkt Igaunijā ražotas – tām kvalitāte gan ir laba. Sorry! Auzu pārslu putru vāru katru rītu jau 30 gadus.

Pievienot komentāru