Lauku sēta, Tūrisms

“Lauku ceļotājs” izdod brošūru “Jāņu siers”

Biedrība “Lauku ceļotājs” sadarbībā ar Daugavpils universitāti izdevusi brošūru ” Jāņu siers”. Kā informē biedrībā, projektā “Gardā siera ceļš”, kura īstenošanas laikā Spānijā, Slovēnijā, Maltā, Itālijā un Bulgārijā kopā ar sadarbības partneriem tika popularizēti sieri, kuri iekļauti Eiropas Savienības (ES) Garantēto Īpatnību reģistrā. Iepriekšminētajās valstīs pusotra gada laikā notika visdažādākie reģionālo sieru šķirnēm veltīti pasākumi – tirdziņi, siera meistarklases un savstarpējā pieredzes apmaiņa siera kultūras tradīcijās.

ES Garantēto Īpatnību reģistrā iekļauts arī Latvijas Jāņu siers un tā klasiskā pagatavošanas metode.

Garantēto Tradicionālo Īpatnību reģistrs izveidots, lai atbalstītu mazos ražotājus, aizsargājot tradicionālās receptes un gatavošanas metodes. Piemēram, par īstu Jāņu sieru var saukt tikai to, kur piena sarecināšanai izmanto tikai pienskābes baktēriju ieraugu vai biezpienu.

Jāņu sieram par godu izveidotā brošūra izdota latviešu un angļu valodās. Tā elektroniski ir pieejama “Lauku ceļotājs” interneta vietnē, savukārt drukātā veidā to var iegūt “Lauku ceļotāja” birojā Rīgā, Kalnciema ielā 40.

Tāpat biedrībā informēja, ka “Lauku ceļotāja” mājas lapā izveidota Jāņu svinēšanai veltīta sadaļa, kur īsumā iespējams iepazīties ar šo svētku tradīcijām, ticējumiem un ēdieniem. Tajā apkopota arī informācija par Līgo pasākumiem visā Latvijā.

Vienlaikus “Lauku ceļotājs” šovasar aicina ikvienu interesentu apmeklēt vairāk nekā 60 lauku saimniecības un ražotnes, kurās gatavo visdažādākās siera šķirnes, iepazīstina ar siera tapšanu, piedāvā to nogaršot vai iegādāties. Tāpat biedrības mājaslapā sadaļā “Sierzinis” iespējams uzzināt, kādu veidu sierus ražo Latvijā, kā arī iepazīties ar kādu no “Gardā siera ceļa” maršrutiem Latvijas novados.

Pievienot komentāru