Audzēšana, Bio

LBLA: Latvijā joprojām bio produktus saražo vairāk nekā pārstrādā

Latvijā starp bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas ražošanas un pārstrādes apmēriem joprojām pastāv disproporcija, jo saražo vairāk nekā pārstrādā, tāpēc ir būtiski attīstīt tieši pārstrādi, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas (LBLA) valdes loceklis un SIA “Aloja Starkelsen” valdes loceklis Jānis Garančs.

Viņš piebilda, ka bioloģisko lauksaimniecības produktu ražošana Latvijā ir attīstīta, un valsts ir starp piecām lielākajām valstīm Eiropas Savienībā (ES) bioloģiski sertificētas lauksaimniecībā izmantojamās zemes īpatsvara ziņā. Taču bioloģiskās pārtikas patēriņa apmērs aizvien ir salīdzinoši mazs, lai arī tam ir tendence augt. Tāpēc uzņēmumiem Latvijā ir grūtības sākt ražot bioloģisko pārtiku un daļu šeit saražotās bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas jāizved uz ārvalstīm. Piemēram, bioloģiskie graudaugi bieži tiek eksportēti, nevis pārstrādāti maizē vai brokastu pārslās.

“Pagaidām Latvijā ir disproporcija starp izaudzēto un pārstrādāto bioloģisko lauksaimniecības produkciju. Taču, domāju, ka tuvākajos gados šī disproporcija mazināsies. Mēs strādājam pie tā, lai visi Latvijā izaudzētie bioloģiskie produkti tiktu pārstrādāti uz vietas un pārdoti gan Latvijas iedzīvotājiem, gan izvesti uz ārvalstīm kā gatavi pārtikas produkti,” teica Garančs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka bioloģiskā lauksaimniecība Latvijā turpina attīstīties – pērn bioloģiskās pārtikas ražošanas līnijas ieviesuši ne tikai vairāki mazi, bet arī lieli pārstrādātāji. Tāpat pieaug bioloģiski sertificētās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība, kā arī saražotās bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas apmērs un pakāpeniski arī pārstrādātāju skaits, pauda Garančs.

LBLA ir dibināta 1995.gadā un ir profesionāla organizācija, kurā apvienojušies bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražotāji, pārstrādātāji, tirgotāji un šīs kustības atbalstītāji.

Pievienot komentāru