Laukos
Politika

Nākamgad ES pārskatīs atļauju kebabu ražošanā izmantot fosfātus 16

Foto: LETA/EPA

Nākamgad plānots pārskatīt atļauju saldētu kebabu gaļas ražošanā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs izmantot pārtikas piedevu – fosfātus, informēja Zemkopības ministrijas (ZM) Veterinārā un pārtikas departamenta Pārtikas nekaitīguma nodaļas eksperte Inuta Kaļķe.

Pēc viņas teiktā, prasības pārtikas piedevu pielietojumam ražošanā ir noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes regulā, un fosfāti ir atļauto piedevu sarakstā. Regula nosaka, ka fosforskābe un fosfāti ir plaši atļauti izmantošanai plaša spektra produktu ražošanā – zivju, gaļas, kausēto sieru, aromatizētu piena produktu, ziežamo tauku, maizes, dzērienu un citu produktu ražošanā.

Kaļķe pastāstīja, ka saskaņā ar regulu kategorijā “Gaļas izstrādājumi” fosfātus bija atļauts izmantot tikai brokastu cīsiņu, Somijas pelēkā sālītā Ziemassvētku šķiņķa un konkrētos burgeru gaļas produktos. Tomēr Vācijas kebabu ražošanas industrija vērsās pie Eiropas Komisijas (EK) ar prasību atļaut pārtikas piedevas – E 338-453 fosforskābes – un fosfātu izmantošanu saldētu kebabu gaļas ruļļu ražošanā. Tā rezultātā EK šogad izstrādāja regulas projektu, ar kuru bija paredzēts atļaut izmantot šīs pārtikas piedevas saldētu kebabu gaļas ruļļu ražošanā. Eiropas Komisijā (EK) regulas projekts tika atbalstīts ar kvalificēto balsu vairākumu – atbalstu projektam sniedza 24 dalībvalstis.

Lai jebkuru pārtikas piedevu iekļautu regulas atļauto piedevu sarakstā un noteiktu tai maksimāli pieļaujamo daudzumu, šīs pārtikas piedevas ietekmi uz cilvēku veselību jāizvērtē Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei (EFSA). Tikai pēc tam, kad EFSA ir sniegusi savu atzinumu par pārtikas piedevas drošumu lietošanai cilvēka uzturā, to var iekļaut atļauto pārtikas piedevu sarakstā, izvērtējot tās tehnoloģisko nepieciešamību. Fosforskābe un fosfāti ir novērtētas arī starptautiski Apvienotajā FAO/WHO komitejā par pārtikas piedevām (JECFA) un noteikta to atļautā dienas deva – 70 miligrami uz kilogramu ķermeņa svara.

Kaļķe pastāstīja, ka EFSA pašlaik atkāroti novērtē visas pārtikas piedevas, pamatojoties uz EK regulu, ar ko izveido programmu atkārtotai regulā par pārtikas piedevām atļauto pārtikas piedevu novērtēšanai. Fosforskābi un fosfātus plānots atkārtoti novērtēt līdz 2018.gada 31.decembrim, ņemot vērā jaunākos zinātniskos datus par fosforskābi un fosfātiem, kā arī jaunākos datus par patērētāju pārtikas patēriņa ieradumiem.

Kā ziņots, ņemot vērā bažas par fosfātu ietekmi uz veselību, Eiropas Parlamenta deputāti otrdien balsos par EK piedāvājumu ļaut kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosforskābi, difosfātus, trifosfātus un polifosfātus (E 338 – 452). Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas deputāti aicinājuši neatļaut šo fosfātu pievienošanu kebabu gaļai, pirms nav saņemts Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) atzinums. Ja EP ar absolūtu balsu vairākumu jeb vismaz 376 balsīm atbalstīs komitejas priekšlikumu, EK priekšlikums tiks bloķēts.

Deputāti norāda, ka 2012.gadā veikts pētījums uzrādīja iespējamu saikni starp pārtikai pievienotiem fosfātiem un paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību risku. EFSA savā atzinumā tomēr norādīja, ka nav iespējams pierādīt šāda riska saistību ar fosforu saturošām pārtikas piedevām. Citā 2013.gada pētījumā savukārt norādīts uz fosforu saturošas pārtikas saistību ar paaugstinātu mirstību ASV.

LA.lv