Dārzeņi un augļi, Dārzeņkopība

Padoms zemniekam. Kartupeļu šķirņu piedāvājums jaunajā sezonā

‘Adretta’ (SPC)*. Vidēji agrīna šķirne pārtikai, ļoti labas garšas īpašības, C vārīšanas tips – ļoti miltaini. Bumbuļi ir apaļi vai apaļi ovāli, acis – seklas. Miza dzeltena, mīkstums – gaiši dzeltens līdz dzeltens. Uzņēmīga pret lakstu puvi un kraupi, augsta vīrusu izturība. Raža vidēji augsta līdz augsta ar lielu preču produkcijas īpatsvaru. Glabājas labi, ja ievērota augu aizsardzība.

‘Anushka’ (SPC). Agrīna šķirne pārtikai, bumbuļi gareni ovāli, gludi, ar seklām acīm, miza dzeltena, mīkstums ļoti dzeltens. A vārīšanas tips – nav miltaini, bet ļoti garšīgi. Raža augsta, liels preču produkcijas iznākums. Aug labi arī smagākās augsnēs. Izturīga pret nematodi, vēzi, vīrusslimībām un parasto kraupi. Vidēji izturīga pret lakstu puvi. Uzglabājas labi.<

‘Vineta’ (SPC). Agra un augstražīga, pārtikai. Bumbuļi iegareni ovāli, lieli un gludi, izturīgi pret mehāniskiem bojājumiem. Augsts preču produkcijas iznākums, garša laba, vārīšanas tips B – vidēji miltaini, netumšojas. Miza un mīkstums – dzeltenīgi. Šķirne ir sausumizturīga, aug stresa apstākļos. Izturīga pret vēzi, nematodi, vīrusiem, melnkāju un parasto kraupi, vidēji izturīga pret lakstu puvi. Nav prasīga pret augsni. Labas uzglabāšanas īpašības un ilgs miera periods.

‘Prelma’ (SPC). Vidēji agra Priekuļos izveidota pārtikas šķirne ar ļoti augstu ražas potenciālu – līdz 70–80 t/ha. Lielo bumbuļu īpatsvars ir liels, bumbuļi ovāli vai gareni ovāli, dzelteni, mīkstums dzeltens. Vārīšanas tips B – mazmiltaini, ideāli salātu gatavošanai. Garša laba, netumšojas pēc atdzišanas. Izturība pret lakstu puvi – vidēja; izturīga pret vēzi, kraupi un nematodi. Prasīga pret stādīšanas dziļumu (dziļāk jāstāda). Pret augsnes tipu – mazprasīga.

‘Prelma’ PB3, ‘Prelma’ SE (PPC). Šķirne izveidota Priekuļos, vidēji agra. Aug māl­smilts un smilšmāla augsnēs, mitrumprasīga. Labi padodas arī bioloģiskajos laukos. Gatavošanas tips – vidēji miltaini. Pēc vārīšanas atdziestot netumšojas. Ciete – 12,8–18,1%. Miza un mīkstums dzeltens.

‘Yelly’ (SPC, AA). Vidēji vēla līdz vēla šķirne, raža augsta, liels preču produkcijas iznākums. Bumbuļi ovāli, gludi līdz viegli tīkloti, ar seklām acīm, lieli līdz vidēja izmēra. Sausumizturīga, labu ražu dod arī ekstremālos apstākļos. Vidēji izturīga pret mehānisku novākšanu. Miza dzeltena, mīkstums – gaiši dzeltens, vidēji miltaini, vārīšanas tips B, neizjūk. Izmantojama frī kartupeļu gatavošanā, maz tumšojas. Labas garšas un kulinārās īpašības. Izturība pret lakstu puvi – vidēja; pret parasto kraupi, melnkāju – laba; izturīga pret vēzi un nematodi. Uzglabājas labi.

‘Agrie Dzeltenie’ SE (PPC). Agrīna galda kartupeļu šķirne, bumbuļi ovāli, miza stingra, tīklota. Bumbuļi izlīdzināti. Kartupeļu mīkstums dzeltens un pēc vārīšanas ir ļoti miltains.

l ‘Lenora’ PB3 (PPC). Šķirne izveidota Priekuļos. Vidēji agra pārtikas kartupeļu šķirne. Gatavošanas tips – miltaini. Cietes daudzums salīdzinoši augsts. Miza un mīkstums gaiši dzeltens. Izturīga pret nematodi, vidēji izturīga pret lakstu puvi.

l ‘Imanta’ E, ‘Imanta’ BIO, E (PPC). Šķirne izveidota Priekuļos, vidēji vēla. Piemērota audzēšanai smagākās smilšmāla augsnēs vai iekultivētās smilts augsnēs ar pietiekamu mitruma nodrošinājumu. Labi aug arī bioloģiskajos laukos. Gatavošanas tips – ļoti miltaini (baltai biezputrai, cietei). Cietes daudzums – liels un stabils. Miza dzeltena ar sārtām acu vietām. Mīkstums balts.

‘Magdalena’ SE (PPC). Vidēji vēla galda kartupeļu šķirne. Miza koši sarkana, mīkstums gaiši dzeltens. Labas kulinārās īpašības. Izturīga pret nematodi, vidēji izturīga pret lakstu puvi.

‘Monta’ PB3, ‘Monta’ PB4 (PPC). Agra galda kartupeļu šķirne, izturīga pret nematodi, vidēji izturīga pret lakstu puvi un vīrusslimībām. Bumbuļi ovāli, izlīdzināti, acis seklas. Miza dzeltena, mīkstums gaiši dzeltens. Vārīti – vidēji līdz maz miltaini, atdziestot netumšojas, laba garša.

‘Brasla’ PB3, ‘Brasla’ SE, ‘Brasla’ BIO SE (PPC). Šķirne izveidota Priekuļos, vidēji vēla. Aug mālsmilts un smilšmāla augsnēs. Piemērota bioloģiskajai lauksaimniecībai. Gatavošanas tips – ļoti miltaini. Ciete – 16,4–23%. Miza un mīkstums gaiši dzeltens.

‘Madara’ A (PPC). Agra galda kartupeļu šķirne. Miza dzeltena, mīkstums gaiši dzeltens. Bumbuļu forma apaļi ovāla. Pēc mizošanas un vārīšanas netumšojas.

‘Gundega’ (PPC). Vidēji vēla, izturīga pret nematodi, vidēji izturīga pret lakstu puvi un vīrusslimībām. Bumbuļi apaļi ovāli, acis ļoti seklas. Miza sārta, mīkstums dzeltens. Vārīti – vidēji miltaini, atdziestot netumšojas vai ļoti vājas tumšošanās pazīmes.

‘Mandaga’ PB3 (PPC). Vidēji vēla, izturīga pret nematodi, vidēji izturīga pret lakstu puvi un vīrusslimībām. Bumbuļi ovāli, miza dzeltena, mīkstums gaiši dzeltens. Vārīti bumbuļi netumšojas, ir miltaini.

‘Sanibel’ (AA). Ļoti agra galda kartupeļu šķirne ar sarkanu mizu. Vārīšanas tips B – nedaudz miltaini, bet stingri, izmantojami pasniegšanai vārītā veidā, var izmantot arī salātos. Bumbuļi gludi, apaļi ovāli ar gaiši dzeltenu mīkstumu, vārot netumšojas. Ātri uzdīgst, laba izturība pret slimībām.

‘Red Sonia’ (AA). Ļoti agra B tipa galda šķirne ar sarkanu mizu. Izmantojama pasniegšanai vārītā veidā.

l ‘Corinna’ (AA). Jauna ļoti agra galda kartupeļu šķirne ar skaisti dzeltenu gludu miziņu (vārīšanas tips B). Bumbuļi ovāli, mīkstums gaiši dzeltens. Agrākas ražas iegūšanai ieteicama diedzēšana. Augsta izturība pret slimībām – melnkāju un rizoktoniju.

‘Georgina’ (AA). Augst­ražīga vidēji agra B tipa galda kartupeļu šķirne. Bumbuļi apaļi ovāli, ar dzeltenu gludu, bet stingru mizu un dzeltenu mīkstumu, acis seklas. Ātri uzdīgst, izturīga pret kraupi, labi glabājas.

‘Lorena’ (AA). Jauna agrīna galda kartupeļu šķirne (vārīšanas tips B). Bumbuļi liela izmēra, apaļi ovāli, skaisti dzelteni, acis seklas, mīkstums gaiši dzeltens. Īss miera periods, glabāt zemā temperatūrā. Pavasarī strauji asno, stādījums ļoti ātri sadīgst. Augsta izturība pret kraupi un rizoktoniju. Liels preču produkcijas iznākums. Piemērota fasēšanai.

‘Montana’ (AA). Jauna augstražīga vidēji agra galda kartupeļu šķirne. Vārīšanas tips A–B ar stingru tekstūru. Piemērota salātiem, pēc vārīšanas netumšojas. Bumbuļi pievilcīgi ovāli, izlīdzināti, gludi, mīkstuma krāsa – dzeltena. Izturīga pret kraupi un vīrusiem. Liels preču produkcijas iznākums. Piemērota fasēšanai, labi glabājas.

‘Theresa’ (AA). Jauna, garšīga vidēji agra galda kartupeļu šķirne. Vārīšanas tips C – miltaini, piemērota arī biezputrām. Bumbuļi apaļi ovāli, viegli tīklotu, bet izturīgu miziņu, mīkstums gaiši dzeltens, acis seklas. Ātri uzdīgst, augsta izturība pret slimībām. Labi glabājas, garš miera periods.

‘Ricarda’ (AA). Jauna vidēji agra kartupeļu šķirne ar sarkanu, viegli tīklotu mizu un baltu mīkstumu. Pēc iestādīšanas strauji dīgst. Spēcīga lapotne. Zem cera vidēji un lieli izlīdzināti bumbuļi. Laba izturība pret lakstu puvi, kraupi, rizoktoniju. Garš miera periods, labi glabājas.

‘Otolia’ (AA). Vidēji agri galda (vārīšanas tips B) kartupeļi ar labu izturību pret slimībām. Vidēja izmēra ovāli bumbuļi, ļoti seklas acis ar dzeltenu mizu un dzeltenu mīkstumu. Attīstība sākotnēji lēna, vēlāk strauja, spēcīga lapotne. Labi glabājas.

‘Cumbica’ (AA). Vidēji agra galda (vārīšanas tips B) kartupeļu šķirne. Bumbuļi ovāli, ar gludu dzeltenu miziņu, gaiši dzeltenu mīkstumu. Pēc vārīšanas netumšojas. Laba izturība pret vīrusiem, rizoktoniju. Bumbuļus veido vagas augšpusē, tāpēc jāstāda ~2 cm dziļāk nekā parasti. Pacieš īslaicīgus sausuma un karstuma periodus. Augsts preču produkcijas īpatsvars, labi glabājas, piemērota fasēšanai.

‘Solist’ (Piekalnes). A kategorija. Ļoti agra kartupeļu šķirne ar īsu veģetācijas periodu. Bumbuļi – apaļi ovāli, lieli. Acis seklas. Miza dzeltena, gluda. Mīkstums gaiši dzeltens. Labas garšas īpašības, pēc vārīšanas neizjūk (tips B). Izturība pret slimībām – nematodes Ro1 un Ro4 izturīga. Vidēja vīrusa Y izturība. Augsta izturība pret lapu ritināšanās vīrusu, lakstu slimībām un kraupi. Ražība augsta. Augsts preču produkcijas īpatsvars. Glabājas labi, nav izteikta priekšlaicīga asnošana.

‘Soraya’ (Piekalnes). A kategorija. Vidēji agra pārtikas kartupeļu šķirne. Bumbuļi – apaļi ovāli ar seklām acīm, miza plāna, mīkstums dzeltens. Kulinārijas īpašības – gatavojot pārsvarā stingri ar labu garšu, piemēroti ilgai uzglabāšanai. Ļoti augsta izturība pret PVY vīrusu un augsta līdz vidēja pret PLRV, izturīga pret Ro1 un Ro4 nematodēm, ļoti augsta izturība pret rizoktoniju un kraupi, augsta izturība pret lakstu puvi. Iesaka bioloģiskajiem audzētājiem. Ražība – ļoti augsta. Glabāšanās ļoti laba, vidējs līdz garš miera periods.

‘Birgit’ (Piekalnes). A kategorija. Vidēji agra, ražīga un kvalitatīva kartupeļu šķirne, B tips. Iesaka bioloģiskajiem audzētājiem. Bumbuļi – miza gaiši sarkana, mīkstums dzeltens, ovāli, acis seklas. Ļoti augsta līdz augsta izturība pret Y vīrusu, neieņēmīga pret Ro1 un Ro4 nematodi un vēzi D1, augsta līdz vidēja izturība pret rizoktoniju, zema ieņēmība pret melnkāju un kraupi. Labas garšas īpašības, ciete ~14%. Pēc vārīšanas netumšojas. Augsts preču produkcijas īpatsvars. Glabāšanās laba, garš miera periods.

‘Wega’ (Piekalnes). A kategorija. Vidēji agra galda kartupeļu šķirne ar labām garšas īpašībām, B tips. Bumbuļi ovāli ar seklām acīm, miza tīklota, mīkstums tumši dzeltens. Augsta izturība pret PVY vīrusu un vidēja pret PLRV, izturīga pret Ro1 un Ro4 nematodēm, augsta izturība pret rizoktoniju un lakstu puvi, vidēji izturīga pret kraupi. Ražība augsta, ciete ~12–13%. Glabāšanās ļoti laba, vidēji garš miera periods.

‘Gala’ (Piekalnes). A kategorija. Vidēji agra kartupeļu šķirne. Piemērota galda (tips B) un citu kartupeļu produktu ražošanai. Bumbuļi apaļi ovāli līdz ovāli, vidēja lieluma; acis seklas, miza gluda, mīkstums dzeltens līdz tumši dzeltens. Izturīga pret vēzi D1, nematodi Ro1, Ro4. Augsta izturība pret PVY vīrusu, vidēja – pret PLRV. Lapu ritināšanās un A vīrusu ieņēmība vāja. Vidēja izturība pret lapu slimībām un kraupi. Augstražīga, ciete ~13%. Glabāšanās ļoti laba.

* Sēklu izplatītāji: PPC – AREI Priekuļu pētniecības centrs; SPC – AREI Stendes pētniecības centrs; VAKS – LPKS VAKS; Ķiveļi – z/s Ķiveļi; SL – SIA Scandagra Latvia; BA – SIA Baltic Agro; LAK – SIA Latagrokoncernas; AA – SIA Aloja Agro; Cers – SIA Cers; Piekalnes – z/s Piekalnes.
Par jaunās sezonas kukurūzas sēklu piedāvājumu lasiet šeit

Vairāk lasiet žurnālā Agro Tops

" Agro Tops" marta numura vāks.
” Agro Tops” marta numura vāks.

2 Komentāri

Atbilde uz Anonymous komentāru

Atcelt atbildi