Latvijā, Politika

Pārtikas kvalitātes shēmās iekļauj arī krēma kūkas, garšvielas un kaltētos zirņus

Paplašināts pārtikas kvalitātes shēmās iekļaujamo produktu klāsts, paredz valdības akceptētie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par prasībām pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtību.

Noteikumos ir iekļautas kvalitātes prasības jaunām produktu grupām – krēma konditorejas izstrādājumiem, garšvielām, maltai gaļai, subproduktiem, kā arī kaltētiem zirņiem un pupām.

Noteiktas arī prasības nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produktu graudus realizētājiem un graudu pārstrādes produktu ražotājiem.

Lai shēmā tiktu iekļauti produkti, kuriem ir lielāka vitamīnu koncentrācija, bet kuru uzglabāšanas laiks nav ilgāks par sešiem mēnešiem, precizētas prasības attiecībā uz žāvētu augļu mitrumu, sulu un nektāru mikrobioloģiskajiem rādītājiem.

Grozījumi MK noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Latvijā pastāv piecas pārtikas kvalitātes shēmas – nacionālā pārtikas kvalitātes shēma, bioloģiskās lauksaimniecības shēma, aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu shēma, aizsargātu cilmes vietas nosaukumu shēma un garantētu tradicionālo īpatnību shēma.

Katrā no shēmām visi pārtikas aprites posmi ir izsekojami un produktu ražotājs ievēro atbilstošajos normatīvajos aktos noteiktās prasības. Patērētājam no pārtikas kvalitātes shēmas pazīstamākie ir nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produkti, kas marķēti ar “Bordo karotīti” un “Zaļo karotīti”.

Pievienot komentāru