Laukos
Politika

Plāno iesaistīties Eiropas atšķirīgu pārtikas produktu testēšanas kampaņā 16

Foto – Shutterstock

Lai apkopotu datus par atšķirīgu pārtikas produktu kvalitāti, Eiropas Komisija (EK) plāno sākt darbu pie produktu testēšanas, kam ir paredzēts arī Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums. Latvija attiecīgajā projektā iesaistīsies, kolīdz EK informēs par turpmākajām darbībām, aģentūrai LETA pastāstīja Zemkopības ministrijā (ZM).

EK mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka EK Zinātnes un zināšanu dienests – Kopīgais pētniecības centrs – ir izstrādājis vienotu metodoloģiju, kas ļauj valstu patērētāju iestādēm veikt testus, lai salīdzinātu ar līdzīgiem iepakojumiem visā ES tirgotu pārtikas produktu sastāvu un īpašības. Šis solis ir papildinājums EK jau līdz šim paveiktajam saistībā ar EK prezidenta Žana Kloda Junkera ikgadējā uzrunā Eiropas Parlamentā (EP) pērn par stāvokli ES uzsvērto, ka viena zīmola produktiem visās ES valstīs jābūt vienādā kvalitātē.

Attiecīgā metodoloģija papildina EK jaunajā patērētāju tiesību aktu iniciatīvā publiskotos pasākumus ar mērķi precizēt un stiprināt patērētāju tiesības, tostarp aizliegt atšķirīgu kvalitātes praksi, kas patērētājus maldina, un dot stingrākas sankciju pilnvaras dalībvalstu patērētāju iestādēm. Saskaņā ar to visiem ES pārdotajiem pārtikas produktiem jāatbilst stingriem drošības noteikumiem, patērētājiem jābūt informētiem par galvenajiem parametriem, kas noteikti ES tiesību aktos par pārtikas marķēšanu, un patērētājus nedrīkst maldināt, piemēram, iepakojot produktus. Valstu pārtikas drošības un patērētāju aizsardzības iestādēm ir jābūt atbildīgām par to, lai tirgū izlaistie pārtikas produkti atbilstu attiecīgajiem ES tiesību aktiem.

Pārbaudes metodoloģija palīdzēs kompetentajām ES dalībvalstu iestādēm noteikt, vai pārtikas produktus tirgo saskaņā ar ES tiesību aktiem.

Metodika pamatojas uz tādiem pamatprincipiem kā pārredzamība, salīdzināmība, līdzīga atlase un produktu pārbaude.

Vairāku ES dalībvalstu laboratorijas Kopīgā pētniecības centra metodoloģiju piemēros Eiropas mēroga testēšanas kampaņā, lai apkopotu datus par atšķirīgu pārtikas produktu kvalitāti. Pirmajiem rezultātiem jābūt pieejamiem līdz 2018.gada beigām. Tā rezultātā plānots sniegt praktiskus norādījumus ES dalībvalstu kompetentajām iestādēm, kas izmeklē maldinošu komercpraksi.

Jau ziņots, ka EK prezidents Žans Klods Junkers pērn savā ikgadējā uzrunā EP par stāvokli ES uzsvēra, ka viena zīmola produktiem visās ES valstīs jābūt vienādā kvalitātē. Pēc viņa teiktā, Centrālās un Austrumeiropas valstīs pārdotajiem produktiem dažkārt ir zemākas kvalitātes sastāvdaļas nekā šiem pašiem produktiem Rietumeiropas valstīs.

Vēlāk Latvija paziņoja, ka valstī nav problēmu saistībā ar zemākas kvalitātes pārtikas piegādi. Latvijā pārbaudi veica Pārtikas un veterinārais dienests, konstatējot nebūtiskas atšķirības starp Latvijā pieejamajiem importa pārtikas produktiem un tādiem pašiem citās valstīs. PVD pārbaudīja kopumā 38 pārtikas produktu marķējumus un trīs dzīvnieku barības paraugus. PVD pēc produktu marķējuma salīdzināšanas konstatēja, ka atsevišķu produktu ražošanā ir izmantotas atšķirīgas izejvielas – dārgākas un lētākas. Tomēr, laboratoriski testējot šos produktus, nozīmīgas atšķirības produktu uzturvērtībā vai taukskābju saturā PVD nekonstatēja.

LA.lv