Piena lopkopība, Piens

Sviesta cenu dēļ zemnieki pārdomā ganāmpulka šķirņu izvēli

Sviesta cenas kāpums zemniekiem liek pārdomāt ganāmpulka veidošanas principus. Ja šobrīd Latvijas ganāmpulku pusi veido melnraibās govis, nākotnē aina varētu mainīties, pārsvaru ņemot sarkanbrūnajiem liellopiem.

Pienu ar augstāku tauku saturu tradicinoāli devušas Latvijas brūnās govis, taču mūsdienās tās aizvien retāk sastopamas, tāpēc ganāmpulkos ievieš sarkanraibās un sarkanbrūnās govis. Tās arī dod treknu pienu, tomēr ne tik treknu, kā Latvijas brūnās.

Tādēļ otru pusi Latvijas ganāmpulku veido melnraibās govis. Tas tādēl,ka savulaik, kad cilvēki sviesta vietā vairāk izvēlējās margarīnu, pārstrādes uzņēmumiem tik trekns piens vairs nebija vajadzīgs. Tomēr cilvēku ieradumu mai[ņa un sviesta cenas kāpums par 60% zemniekiem licis aizdomāties par piena kvalitāti un citu šķirņu meklēšanu ganāmpulka papildināšanai. Tas atspoguļojas arī Latvijas Šķirņes audzētāju savienības darbā.

Tikmēr pārstrādes uzņēmumi zemnieku centienus piegādāt treknāku pienu pagaidām uzskata par nepamatotiem un pārsteidzīgiem.

5 Komentāri

    1. Tieši tā.Dauņi izlikvidēja šķirnes ganāmpulkus,aizvedot visas brūnaļas uz kautuvi.To pašu izdarīja ar LB šķirnes cūkām.Pakārt ,maitas,par šo nodarījumu Latvijai !

  1. Taisnība-labus, selekcionētus ganāmpulkus iznīcināja. Par margarīna lietošanas bumu jāsaka lielumlielo paldies uztura speciālistiem un dietologiem, kuri, ar putām uz lūpām apgalvoja cik sviests (piena produkti) ir kaitīgs un cik margarīns debešķīgs. Tagad kažoku apsvieda otrādi. Labprāt pirktu īstu sviestu (100%), īstu krējumu un īstus citus piena produktus. Tagad ir šausmas, ko tirgo krējuma vietā. Ja gotiņas to zinātu, tad pienu vairs nedotu.

Pievienot komentāru