Laukos
Politika

FOTO. Izstāde “Riga Food” – jauni produkti un inovācijas0


Bioloģiskās cietes ražotājs “Aloja – Starkelsen” šogad piedāvā inovāciju – bioloģisko pelēko zirņu miltus. Attēlā – uzņēmuma vadītājs Jānis Garančs ar savu dēlu.
Bioloģiskās cietes ražotājs “Aloja – Starkelsen” šogad piedāvā inovāciju – bioloģisko pelēko zirņu miltus. Attēlā – uzņēmuma vadītājs Jānis Garančs ar savu dēlu.
Foto: Valdis Semjonovs

Starptautiskajā pārtikas izstādē “Riga Food”, ko trešdien atklāja Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, dominē inovācijas.

Linu šķirne ‘Vilani’, ko selekcionējuši Latgales lauksaimniecības zinātnes centra un Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) zinātnieki, pagājušajā gadā reģistrēta kā jauna sējas linu šķirne, kas paredzēta gan šķiedras, gan sēklu ražošanai. Šī šķirne ir vidēji agrīna, kas svarīgi kvalitatīvu stiebriņu iegūšanai. Selekcionāre Veneranda Stramkale sarunā ar “LA” pastāstīja, ka jaunās šķirnes sēklas iesētas z/s “Kotiņi” laukos un pēc to novākšanas saimniecībā taps linsēklu eļļa.

Inovāciju stendā AREI pārtikas industrijai demonstrē arī jaunizveidotās lauk­augu šķirnes – kailgraudu miežus ‘Kornelija’ un kaņe­pes ‘Adzelvieši’ un no tām iegūto gatavo produkciju, piemēram, cepumus, ekstrudētus kraukšķus un citus. “Gribam ieinteresēt pārstrādes uzņēmumus, kuri ir gala patērētāji izejvielām. Ja būs pieprasījums, varam tālāk runāt ar zemniekiem, kas nodrošinās izejvielu,” stāsta AREI vadošā pētniece Māra Bleidere.

Inovāciju – bioloģisko pelēko zirņu miltus – izstādes dalībniekiem piedāvā bioloģiskās cietes ražotājs “Aloja – Starkelsen”. Uzņēmuma vadītājs Jānis Garančs stāsta, ka šogad ir pirmais gads, kad zemnieki izaudzējuši pietiekami lielu apjomu pelēko zirņu un sākta to pārstrāde. Jau notiek pirmās piegādes uz Vāciju, Spāniju un ASV bioloģiskās un vegānu pārtikas ražotājiem. Tā kā pasaulē īpaši strauji aug pieprasījums pēc vegānu pārtikas, šim inovatīvajam produktam varētu sagaidīt labu noietu pasaulē.

Uzmanība inovācijām tiks pievērsta arī ceturtdien, kad notiks Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu kopienas “EIT Food” jauno ideju un jaunuzņēmēju konkursa “Inovāciju balvas” fināls, kurā savus produktus prezentēs 10 pārtikas jaunuzņēmumi. “EIT Food” “Inovāciju balvai” varēja pieteikties jaunuzņēmumi, kas rada inovatīvus produktus un pakalpojumus ar pievienoto vērtību pārtikas nozarei, sākot no ražošanas optimizācijas risinājumiem, jauna iepakojuma, pārtikas piedevām līdz produktu līnijām.

Saistītie raksti

Izstādē ievērību izpelnījās ne tikai inovācijas, bet arī jaunie produkti. Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības konkursā par labāko jauno produktu “Riga Food” zelta medaļas saņēma “Tukuma piena” ražotās “Grieķu jogurta Superbrokastis ar āboliem un kanēli”, “Latvijas piena” svaigais siers ar fetu un “Rūjienas saldējuma” Minimelts saldējums ar mellenēm. Savukārt par labāko sviestu konkursa komisija atzina “Tukuma piena” saldkrējuma sviestu “Eksporta”, par labāko biezpienu – a/s “Talsu piensaimnieks” pilnpiena biezpienu “Talsu”, par labāko skābo krējumu – “Eksporta”, ko ražo “Tukuma piens”, bet labāko puscieto sieru “Holandes” ražo “Smiltenes piens”.

Izstādes atklāšanā trešdien tika apbalvoti arī labākie maiznieki un medus ražotāji.

Izstādē "Riga Food 2019"

Pavisam izstādē piedalās 720 uzņēmumi no 35 valstīm, un tā ilgs līdz 7. septembrim.

LA.lv