Bizness, Piena pārstrāde

Plombīra, biezpiena vai melno? Saldējums šovasar iet uz urrā

Klasiskais plombīrs vai šokolāde. Skābenais upeņu vai saldenais aveņu sorbets. Smiltsērkšķu, piparmētru, rabarberu saldējums kraukšķīgā vafelē vai uz kociņa. Ražots lielos daudzumos vai mājās no dabiskām izejvielām. Tam vairs nav nozīmes, jo pieprasījums pēc saldējama šogad ir. Un ne tikai ir, bet tas ir milzīgs.

“Neatminos, kad vēl būtu bijusi tik laba sezona. Pēdējo desmit gadu laikā noteikti šī ir vislabākā,” spriež saldējuma ražotnes “Saltums 2” saimnieks Andis Teivāns.

Piena pārstrādes uzņēmumam “Food Union” pieprasījums pēc saldējuma audzis par 25%. Kopumā šīs sezonas laikā uzņēmums pārdevis gandrīz 2500 tonnas saldējuma, tādējādi uzstādot rekordu un sasniedzot lielāko realizētā saldējuma apjomu pēdējo piecu gadu laikā. Uzņēmums ziņo – lai gan šajā sezonā visvairāk saldējuma tika apēsts maijā, visvairāk to saražoja jūnijā – 1338 tonnas. Tas esot lielākais vienā mēnesī saražotā saldējuma apjoms “Food Union” vēsturē.

Ražo saldējumu melnā krāsā

“Saltums 2” , kas atrodas Līvānos, savu darbību sāka pirms 24 gadiem. Tā īpašnieki lepojas, ka bija pirmie, kas Latvijā sāka ražot biezpiena un sviesta saldējumu. Šogad “Saltums 2” klajā nāca ar vēl vienu pārsteigumu – melno plombīra saldējumu, kas ir viens no zīmola “Zemnieku saldējums” klāsta.

Taujāts, kā veicas ar šā neparastā produkta pārdošanu, saimnieks teic, ka pircējiem patīk izmēģināt jaunas lietas un to pērk labi. “Šis saldējums ražots no piena un krējuma, bet neparastais tonis rodas, pateicoties augoles krāsvielai, kas ir nekaitīga un piemērota pārtikas produktiem.”

A. Teivāns garo darba gadu laikā novērojis, ka pircējiem nemainīgi pirmajā vietā ir un paliek vienkāršais plombīra saldējums. “Šogad atjaunojām arī cigoriņu saldējuma ražošanu, ko uz kādu brīdi bijām pārtraukuši. To pircēji labprāt izvēlas. Iecienīts ir arī vaniļas saldējums no kazas piena un piena saldējums ar saldas košļājamās gumijas garšu rozā vafeļu glāzītē, kas patīk bērniem.”

Kazas piena ražotie produkti bieži vien ir gana specifiski, taču saldējuma ražotnes saimnieks apgāž šo stereotipu: “Specifisks tas nav, jāteic, ka tā garša pat ir nedaudz saldāka un maigāka nekā klasiskajā variantā.” Karstā laika iespaidā “Saltums 2” palielināja ražošanas jaudas. “Tiekam galā, taču neslēpšu – tas nenākas viegli. Esmu aprunājies arī ar lielajiem ražotājiem un kaimiņiem Lietuvā, Igaunijā, kur situācija ir ļoti līdzīga. Tāpat kā mums, arī viņiem darba ir ļoti daudz.” Ražotne atrodas tālu no Rīgas, tādēļ transporta izmaksas esot gana dārgas. Arī kvalificētu darbinieku trūkums ir izjūtams. “Sezonā piesaistām skolēnus, kas mums palīdz, bet kopumā darbaspēka trūkums ir ļoti izteikts.”

Foto-Timurs Subhankulovs
Foto-Timurs Subhankulovs

Sit pušu visus rekordus

Saldējuma ražotāja “Rūjienas saldējums” īpašnieks Igors Miezis patiesi priecājas par šā gada karsto vasaru un norāda, ka, pateicoties laika apstākļiem, saldējuma segments šogad ievērojami audzis. “Domājams, ka visi saldējuma ražotāji šogad ir ļoti apmierināti, jo beidzot vasara ir pienākusi. Ceru, ka arī turpmāk šādas vasaras mēs pieredzēsim. Naktī izejot ārā, nespēju vien nopriecāties, cik silts un patīkams ir laiks. Tik sen tā nav bijis!” prieku neslēpj uzņēmējs.

Runājot par saldējumiem, “Rūjienas saldējuma” īpašnieks ieskicē, ka nemainīgi jau daudzus gadus pircēji vislabprātāk mielojas ar “dzērvenīti” jeb plombīra saldējumu vafeles konusā, kas pildīts ar dzērveņu ievārījumu. Taču arī jaunumus pircēji nepeļ. “Īpaši jauniešiem garšo mūsu saldējumi uz kociņa ar bubble gum jeb košļājamās gumijas garšu un cotton candy jeb cukurvates garšu.” Lai gan darba patiešām esot ļoti daudz, ražotne tiek galā un spēj saražot tik daudz saldējuma, cik nepieciešams.

Tajā pašā laikā iecienītais “Druvas” saldējums šogad laiž garām karsto vasaru. Bankrotējošo saldējuma ražotni “Druva food” šā gada martā nopirka uzņēmums “Tērvete food”. Lai gan tuvākajā nākotnē tiek plānots atsākt saldējuma ražošanu, šobrīd tas vēl nenotiek.

Saldējumu taisa no citrona, bazilika un piparmētrām

Ģimenes uzņēmums “Līgatnes mājas saldējums” saldējumu gatavo un tirgo jau trešo gadu. Viens no īpašniekiem Ojārs Vēzis skaidro, ka šogad patiesi esot milzīgs pieprasījuma kāpums, ja salīdzina to ar pagājušo gadu, taču tas nav tikai pateicoties karstajam laikam. “Savas darbības laikā esam pilnveidojuši savu klāstu un paplašinājušies. Pirmais bija pilotprojekta gads, pēc kura sapratām, ka mums izdodas, patīk šī lieta un vēlamies nodarboties ar saldējumu ražošanu arī turpmāk.”

Viena no uzņēmuma pastāvīgajām tirdzniecības vietām ir Mežaparkā, taču mājražotāji savu produkciju lielākoties pārdod izbraukumos. “Apmeklējam pilsētas svētkus visdažādākajās Latvijas vietās. Dodamies uz Daugavpili, Kuldīgu, Cēsīm u. c. pilsētām. Piedalāmies arī citos pasākumos, piemēram, šogad Vispārējos latviešu dziesmu un Deju svētkos.”

O. Vēzis novērojis, ka no viņu piedāvātā klāsta pircējiem vislabāk garšo upeņu sorbets, kas ir atsvaidzinošs un skābens. “Tomēr klasika ir šokolādes saldējums, kuru pērk gan pieaugušie, gan bērni. Šogad saviem klientiem piedāvājam nogaršot mūsu ražoto tumšās šokolādes saldējumu ar šokolādes gabaliņiem.” Vasarā “Līgatnes mājas saldējums” atsakās no eksotisko augļu izmantošanas, jo šajā laikā Latvija ir bagāta ar dažnedažādo ogu izvēli. “Mango saldējumu, kas ir gana iecienīts, vasarā neražojam. Tā vietā izmantojam ķiršus, mellenes, upenes un citus mūsu zemes piedāvātos labumus.” Ir arī drosmīgāki varianti, piemēram, piparmētru saldējums vai citrona/bazilika saldējums.

Laika apstākļu dēļ atver kafejnīcu

Tāpat kā “Līgatnes mājas saldējums” arī “Siguldas saldējums” ir ģimenes uzņēmums, kas klientiem piedāvā no dabiskām izejvielām gatavotu saldējumu. “Laika apstākļi šogad mūs patiešām lutina. Un tas ietekmē apgrozījumu ne tikai lielražotājiem, bet arī mums,” atzīst uzņēmuma pārstāvis Rinalds Ezeriņš. Pateicoties tam, ģimene pieņēma lēmumu – Siguldas Jaunās pils dārzā atvērt savu kafejnīcu, lai arī ikdienā klienti varētu baudīt saldējumu ar dažnedažādām latviskām garšām – smiltsērkšķu, zemeņu, rabarberu, ķiršu, upeņu, ābolu-kanēļa, iesala, šokolādes, vaniļas un citām.

Karstā vasaras dienā, veidojot rakstu par saldējumu, dodamies pēc kāda no tiem, veikalos uzrunājot pārdevējus un noskaidrojot, ko pircēji izvēlas visbiežāk. Klienti esot gana konservatīvi, lai gan izmēģina arī jaunas garšas, visvairāk tiek pirkts klasiskais “Pola” saldējums, “Karlsons” ar upeņu-ābolu ievārījumu, Rūjienas “Dzērvenīte” un “Tio” plombīrs vafeļu glāzē. Tāpat atzinīgi tiek vērtēts gan šokolādes, gan plombīra “Pols” cukura vafeļu glāzītē. Bet no dārgā gala roka sniedzas pēc valriekstu un kļavu sīrupa “Ekselences” vai Latvijas simtgadei veltītā “Simts Latvijai” saldējuma, kas veidots Latvijas karoga krāsās no vaniļas plombīra un skābena meža ogu sorbeta.

Pievienot komentāru