Bizness, Mājražošana

Septiņu garšu ābolu čipsi no Ģibuļu pagasta

Septembrī notikušajā industrijas izstādē “Riga Food 2017” tika demonstrēta virkne jaunu produktu, ko sadarbībā ar zinātniekiem izveidojuši Latvijas uzņēmēji. To vidū – arī Talsu novada Ģibuļu pagasta saimniecībā ražotie ābolu čipsi.

Kā stāsta “Veckoru” saimniece Līga Grīnvalda, produkcijas klāstā ir septiņu garšu “Garden Snack” ābolu čipsi. Pēdējais jaunums – ar maltu dzērveņu pulveri, kas ir ne tikai šķiedrvielām bagāts produkts, bet satur arī papildu vit­amīnu devu.


Trešo sezonu “Veckoras” sāk ar vēl kādu jaunumu – žāvētu augļu sēriju: bumbieriem, skābajiem ķiršiem, zemenēm un tomātiem.

“Šie dabiskie produkti žāvēti saudzīgā režīmā (līdz 45 grādiem), nav apstrādāti ne ar kādiem konservantiem. Pateicoties pareizi izstrādātam iepakojumam, produkta realizācijas laiks ir viens gads,” stāsta saimniece.


Arī šis produkts, tāpat kā ābolu čipsi, ir radīts sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas zinātniecēm – docenti Ilgu Gedrovicu un profesori Sandru Muižnieci-Brasavu.

“Zinātnieču devums produkta tapšanā ir nenovērtējams. Nevar pat saskaitīt, uz cik jautājumiem zinātnieces ir meklējušas un atradušas atbildes. Un tas viss pēc gada intensīva darba ir rezultējies ar jauniem un ļoti garšīgiem produktiem. Iesaku visiem mājražotājiem nākt pie zinātniekiem,un tad kopīgiem spēkiem taps eksportspējīgs produkts,” norāda uzņēmēja.

Viņa arī stāsta, ka “Veckoras” soli pa solim apgūst eksporta tirgus, nonākot arī pie vairākām atziņām.

“Runājot ar potenciālajiem eksporta partneriem, radās pārdomas par latviešu un citu tautu mentalitāti. Ir tautas, kur uzņēmēji cits citu atbalsta, bet latvieši ir vienpatņi, mēs nemīlam kooperāciju, negribam apvienoties, tādējādi esam mazāk interesanti ārvalstu klientiem. Mums ir daudz interesantu, unikālu produktu, bet mēs meklējam eksporta tirgu pa vienam. Daudz pareizāk un arī lētāk būtu eksporta tirgum veidot tematiski līdzīgu produktu portfeļus. Mums ir liels potenciāls ražot jaunus, inovatīvus pārtikas produktus. Galvenais ieguvums būtu jaunu darba vietu rašanās laukos. Būtu lieliski, ja mēs, latvieši, mēģinātu skatīties uz lietām plašāk, ne tikai savas viensētas ietvaros,” rezumē saimniece.
Vairāk par šo tematu lasiet šeit

Vairāk žurnālā Agro Tops

AT_COVER_julijs

Pievienot komentāru