Laukos
Piensaimniecība

Ar siera grebšanas mākslu pārsteidz pat itāļus0


Nesen notikušajā Siera plašu skaistumkonkursā pirmo vietu ieguva AS “Limbažu siers” siera plate, ko gatavojusi Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Irina Duvanova.
Nesen notikušajā Siera plašu skaistumkonkursā pirmo vietu ieguva AS “Limbažu siers” siera plate, ko gatavojusi Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Irina Duvanova.
Foto: Valdis Semjonovs

Tuvojoties Jāņiem, ikviena saimniece domā, ko celt svētku galdā. Viena no iespējām – veidot karvingotus jeb mākslinieciski izgrebtus sierus.

Karvings no angļu valodas “curving” – nozīmē grebums jeb griezums. Par karvingu lielākoties sauc dekoratīvu dārzeņu un augļu griešanas mākslu. Tuvojoties svētkiem, to iespējams izmantot sava svētku galda noformēšanā. Kulinārijā šī māksla kļūst aizvien populārāka, un tā ir lieliska iespēja radīt iespaidīgus skulpturālus darbus, kas priecēs ikvienu.

Latvijā šo prasmi apguvusi Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Irina Duvanova, kas nesen Ikšķilē notikušajā 17. Siera dienā, izmantojot “Limbažu siera” gatavotos sierus, bija radījusi piecu stāvu siera plati un ieguva pirmo vietu siera plašu skaistumkonkursā. Skolotāja atzīst, ka šī prasme nav vienkārša, jo darbs ir skrupulozs un jāveic ar lielu rūpību un precizitāti. Viņa 36 gadus strādā tehnikumā un tikai pērn pirmoreiz pievērsās siera dekoratīvajai griešanai pēc biedrības “Siera klubs” seminārā apgūtām zināšanām.

“Sākumā bija nedaudz bail, bet, kā sāku griezt, tā joprojām griežu. Kolēģe pamēģināja, bet viņai nesanāca,” stāsta meistare. Viņa neizmanto trafaretu, bet visu dara pēc izjūtas, lietojot taizemiešu nazi. Irinai Duvanovai īpaši patīk izgriezt dažādus ziedus – rozes, rudzupuķes, margrietiņas, lilijas. Vieglāk griezt puscietos sierus, bet cietos sierus – sarežģītāk. Meistara prasmes nepieciešamas, lai karvingotu sierus ar caurumiem. Pērn meistardarbs no 18 kilogramus smaga cietā siera rituļa veidots veselu nedēļu, strādājot pilnu darba dienu. Iznākums bijis ļoti skaists. Īpaši grezni izskatās “Talsu piensaimnieka” ražotie krāsainie siera ritulīši.

1.vietu “Siera plašu skaistumkonkursā” ieguva AS “Limbažu siers” siera plate, ko gatavoja Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja I. Duvanova.
Foto: Valdis Semjonovs

Meistare ar savu prasmi šopavasar patīkami pārsteigusi itāļus, konkursā Itālijā demonstrējot karvingotos sierus. “Siera zemē Itālijā cilvēki bija šokā par šiem darbiem. Ko tādu viņi redzēja pirmoreiz,” atceras meistare.

Saistītie raksti

Lai savas amatu prasmes nodotu nākamajām paaudzēm, iespējams, skolotāja varētu rīkot meistarklases. Šobrīd tehnikumā mācību programma šādu iespēju neparedz.

Jau ziņots – siera patēriņš Latvijā pieaug. Kā rāda biedrības “Siera klubs” dati, siera ražošanas apjoms Latvijā pērn pieaudzis – pavisam saražoti 48,3 tūkstoši tonnu siera, bet eksports audzis par 12%, lai gan kopējais piena produktu eksports attiecībāpret 2017. gadu ir samazinājies. Pateicoties biedrības aktivitātēm un ražotāju pūliņiem, pēdējos gados būtiski audzis siera patēriņš. 2018. gadā vidēji viens iedzīvotājs Latvijā apēdis 20,2 kg siera.
Vairāk par Siera dienu lasiet šeit

LA.lv