Laukos
Graudkopība

Skandināvu ‘elfi’, Lietuvas čigānalus un klasika. “Riga Craft Beer Weekend” pulcēsies labākie meistaralus darītāji 0

Foto no pixabay.com

Alus festivālā “Riga Craft Beer Weekend”” satiksies skandināvu “elfi” , Lietuvas čigānalus, Eiropas senās tradīcijas un mūsdienu progresīvākās škirnes… Kurš saņems augstāko vērtējumu?

Vēl mirklis un aizvadīti būs ne vien Latvijas simtgades, bet arī gadu mijas svētki. Kamēr daļa sabiedrības atgriezīsies ikdienas ierastajā ritmā, liela daļa pašmāju un ārvalstu meistaralus cienītāju gatavosies Ziemeļeiropā vērienīgākajam meistaralus notikumam – festivālam “Riga Craft Beer Weekend”, kas 2019. gada pirmajā nedēļas nogalē – 4. un 5. janvārī risināsies Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu centrā.

Festivālā savu alu demonstrēs gan tradīcijā senas un izmēros grandiozas meistaralus darītavas, gan gluži mazi un neparasti brūži. Būs Somijas “elfu” pēcteči un pirmatnējo alus darīšanas tradīciju kopēji, līdzās mūsdienu inovāciju meistariem. Lai festivālam pienācīgi sagatavotos, laiks iepazīties ar neparastākajām darītavām.

Festivālu rīko alus, iesala dzērienu un kvasa biedrība “Alus brālība”. Biedrības valdes loceklis Andrejs Šikors atgādina – 4. un 5. janvārī uz Rīgu, kur risināsies Ziemeļeiropā vērienīgākais meistaralus festivāls sabrauks 60 meistaralus darītāji, bezmaksas degustācijai piedāvājot 480 alus šķirnes. Sagaidāms, ka festivāla dalībnieki, kas pārstāv plašu ģeogrāfisko reģionu, vienuviet ļaus iepazīt tādu meistaralus garšu, aromātu un šķirņu daudzveidību, kāds mūsu platuma grādos līdz šim nav pieredzēts. Tomēr, pirms iepazīties ar meistaralus darītājiem, ir vērts ieklausīties arī festivāla norises noteikumos un ieteikumos.

Rīgā radīs starptautisku alus reitingus
Ieejot festivālā, katrs apmeklētājs saņems dāvanā unikālu, īpaši festivālam “Riga Craft Beer Weekend” radītu degustācijas glāzi no SAHM, kurā degustācijai varēs pildīt ikvienu no alus šķirnēm. Tiesa, lai izprastu pasaulē populāro “Craft Beer Weekend” pasākumu formātu, dažādās meistaralus garšas patiesi varētu novērtēt un atrast sev tīkamāko, ieteicams ņemt vērā dažas nianses.

“Uz Riga Craft Beer Weekend aicinām nākt degustēt un veidot priekšstatu par meistaralus daudzveidību. Te netiek likts uzsvars uz izdzertā alus daudzumu – būtiskākais ir izprast dažādos dzērienus un to garšas nianses. Tam nepieciešama visai pragmatiska pieeja un skaidra galva. Tādēļ bez papildus samaksas festivāla apmeklētājiem būs pieejams kā dzeramais ūdens garšas neitralizēšanai mutē un prāta skaidrībai, tā arī ūdens glāzes izskalošanai pirms katras nākamās garšas testēšanas. Nebūs ierobežots nedz tas, cik meistaralus veidi tiek degustēti, nedz tas, cik reizes kāds īpaši tīkams alus tiek degustēts. Tomēr būtiskākais ir spēt katru nodegustēto alu novērtēt. Turpat uz vietas varēs paust savu vērtējumu par katru no degustētajām garšām.

Vērtējums tiešsaistē tiks reģistrēts starptautiski atzītā alus reitingu tabulā un katra balss Rīgā, tiešā veidā ietekmēs to, kāds meistaralus darītājam būs starptautiskais reitings – tātad, tiks veidota arī viņa starptautiskā reputācija.

Tas ir būtisks vērtējums gan aldariem, gan arī izcilākā alus meklētājiem. Tādēļ laiku pa laikam aicinu uzmanību balsojumam uz lielajiem ekrāniem pievērst uzmanību, lai sekotu to, kura pasaules reģiona garšām un aromātiem Rīgas meistaralus festivāla apmeklētāji dod priekšroku un iespējams, doties nodegustēt vērtējuma līderus, kas paša izveidotajā interesantāki alus darītavu sarakstā nav bijis iekļauts,” festivāla būtību un norisi skaidro Andrejs Šikors.

Viņš atgādina, ka papildus bezmaksas degustācijām abās festivāla dienās būs iespēja veidot jaunus kontaktus, apmainītes ar pieredzi un baudīt pazīstamu grupu koncertus – 4. janvārī plkst.19:00 uz skatuves kāps vācu sintpopa grupa “De/Vision”, bet 5. janvārī plkst.21:00 – Grupas “Akvarium” un tās līderis Boriss Grebenščikovs. Tas viss iekļauts biļetes cenā, kas vēl ir pieejamas.

Skandināvu dabas skarbās garšas un elfi
Visu ziemeļu skarbumu, kas apvienojumā ar dzidrāko un tīrāko ūdeni esot pamats pārsteidzošām, nekur citu nesastopamām garšām uz Rīgu solās atvest neparasti meistaralus darītāji no Skandināvijas.
Raupjo ziemeļu dabu, kas ievilinātā glāzē spēj atklāt visu ziemeļnieku rakstura temperamentu un stingrību, solās atvest Somijas alus darītava “Mallaskoski”. Teju pirms simts gadiem radītā alus darītava strauji iemantoja popularitāti visā Somijā un tās alus pat kļuva par unikālu eksporta preci. 100 gados, darītava krietni paplašinājusies un attīstījusies, tomēr joprojām ražo melnu, izteiksmīgu, bet tajā pat laikā izsmalcinātu alu no tradicionāliem raugiem, bez piedevām un, izmantojot vienu un to pašu recepti.

Savukārt Somijas alus brūža Pyynikki saimnieki neslēpj – mums ir slepena vienošanās ar Pyynikki apgabala elfiem un burvju radībām. Vēl vairāk – ir pat aizdomas, ka daži no meistaralus darītavas darbiniekiem paši ir senie elfi, kas maskēti kā mūsdienīgi vīrieši, pasaulē nes senā, izteiksmīgā un spēcīgā alus garšu arī mūsdienās. Tradīcijas, burvestības un slepenas receptes ir pamatā meistaralum, kas pārsteidz.

Tankkuģi, aviācijas un čigānu alus – Baltijas darītavas būs pamanāmas
Baltijā meistaralus ir kļuvis par stabilu vērtību, dzīves stilu un nebeidzamiem meklējumiem kā tradicionālo un mežonīgo, eksperimentos savienot ar jauno un moderno. Festivālā neiztrūkstoši dalībnieki būs Latvijā jau popularitāti un atzinību guvušas meistaralus darītavas, tādas kā “Teika”, “IndieJanis”, “Malduguns”, “Labietis” un citas. Taču daudziem festivāls var būt arī pirmā iespēja iepazīt Latvijā jaunākās darītavas “V1Brewery” meistarus un neparasto meistaralu. Tikai nupat Ādažos sākusi ražošanu, darītava “V1 Brewery” strauji uzņem apgriezienus un ceļas aizvien jaunos augstumos. Kā nekā – darītavas nosaukumā iekļautais V1 ir ātrums, kuru sasniedzot uz skrejceļa, lidmašīnas pacelšanās vairs nevar būt apturēta.

Pilnīgs pretstats ir Lietuvas mājražotāja zīmols WIDMO, kas pieturas pie gadsimtos pārbaudītām tradīcijām un vērtībām. Patiesībā tas ir pavisam mazs brūzis, kura pamats ir izcils un slavens lietuviešu alus eksperts Vidmants Laurinavičs (Vidmantas Laurinavičius), kas daudziem pazīstams arī kā čigānu alus darītājs. Viņš specializējas lauku stila eila tipa alus darīšanā, kā arī veido unikālas amatalus sērijas.

Savukārt kaut kas pa vidu senatnīgajam, tradīcijās balstītajam un modernajam ir Igaunijas alusdarītava “Tanker” , kas tulkojumā nozīmē – tankkuģis. “Tanker” cieši turas pie uzņemtā tradicionālā meistaralus darīšanas kursa, taču, dažkārt nebaidās “novirzīties no trases”, lai ļautos eksperimentiem ar dažādām izejvielām, nebeidzot pārsteigt ar garšām un aromātiem.
Eiropa vedīs suņu gados mērāmu izaugsmi, neatkarību un progresu.

Cik dažādas savā filozofijā un kultūrā ir plašās Eiropas dažādās valstis, tik neparastas, daudzveidīgas un krāsainas būs garšas un aromāti, ko festivālā “Riga Craft Beer Weekend” demonstrēs Eiropas meistaralus darītāji.

Bez liekas kautrības kā agresīvu, satraucošu, satriecošu un ģeniālu sevi raksturo Lielbritānijas meistaralus darītava “BrewDog”. Konsekventi bez kompromisiem, milzu soļiem un ne centimetru neatkāpjoties no misijas iepazīstināt cilvēci ar īstenu eila tipa alu, darītava liek lietā visus progresa un zinātnes sasniegumus, lai sasniegtu izcilību tradicionālajā eilā. “BrewDog” ir komanda, kur kopīgas misijas vadīts, katrs darbinieks ir gan vadītājs un priekšnieks, gan darītājs un radītājs.

Savukārt Beļģijas alusdarītava “Van Steenberge” akcentē savu brīvo garu, neatkarību no sabiedrības spiediena un mērķtiecīgo darbu, iekļaujot progresu un inovācijas tradicionālajā alū. Saglabājot tradicionālās receptes un alus darīšanas tradīcijas, “Van Steenberge” nebaidās likt lietā zinātnes sasniegumus un inovācijas, neatkārtojamas garšas un sajūtu radīšanai.

Izsapņotais ukraiņu un nogatavinātais baltkrievu meistaralus
Spilgta un neparasta ir “Varvar Brew” darītava no Ukrainas, kas sākusies ar mazumiņi –spilgtu sapni par lielisku meistaralu. “Varvar Brew” pirmie centieni radīt īsteno, izsapņoto meistaralu sākušies brīdī, kad pašiem meistariem nav bijis nedz nepieciešamo iekārtu, nedz kādas noteiktas receptes. Pirmie brūvējumi tapuši citās alusdarītavās, līdz pašu rokām vajadzīgās iekārtas izdevies radīt, samontēt un uzstādīt vienīgajā pieejamajā telpā – vecā kokzāģētavā, kas nu pārtapusi par īstenu alus darītavu, kurā top daudzu cienīts, daudzveidīgs un spilgts meistaralus.

Savukārt Baltkrievijas darītavas “Valaduta” filozofija ir būt krustcelēm starp senajām alus darīšanas tradīcijām un jauno ideju, inovācijām. Darītava izceļas ar spēcīgajiem un nogatavinātajiem aliem, izteiksmīgiem eiliem un neparastiem sezonāliem aliem. Labāko no sava brūvējuma darītava būs paņēmusi līdzi arī uz Riga Craft Beer Weekend, lai piedāvātu degustācijās.
Krievija piedāvās alu, kas Minskas festivālā saņēmis augstāko novērtējumu.

Plaši festivālā “Riga Craft Beer Weekend” būs pārstāvēta Krievija, kur pēc daudzu ekspertu atzinuma tiek darinātas neparastas, izteiksmīgas un daudzveidīgas meistaralus šķirnes. Kā vienu no Krievijas meistaralus pārstāvēm, ko noteikti būtu vērts satikt, minama darītava “Rewort Brewery”, kuras alus “Double Mother” šā gada Minskas meistaralus festivālā Minsk Craft Beer Fest 2018 apmeklētāju balsojumā tika atzīts par populārāko. “Rewort Brewery” sevi dēvē par neatkarīgo darītavu, kas ik dienu strādā, lai sasniegtu alus garšas un aromāta pilnību.

Savukārt Krievijas darītava “Volkovskaya Pivovarnya” meistaralus cienītājiem pazīstama ar drosmīgiem eksperimentiem un recepšu izstrādi, kas tai ļāvis radīt neatkārtojamas alus šķirnes un spožus brūvējumus. Recepšu izstrādē un eksperimentos ar brūvēšanas tehnoloģijām liels ir Krievijā slavenā aldara Mihaila Jeršova (Михаил Ершов) ieguldījums. Paši meistaralus darītāji uzsver, ka viņu ikdienas procesā būtiskākais ir radošums un brīvais gars, kas tad arī ļaujot radīt neaizmirstamas, spilgtas un unikālas garšas.

Katra no meistaralus darītavām sacentīsies par “Riga Craft Beer Weekend” populārākās un iecienītākās darītavas titulu. Kurš no pārsteidzošajiem meistariem būs radījis Rīgas populārāko garšu, pagaidām var vien minēt. Vēlme uzvarēt ir katram.

LA.lv