Dārzeņi un augļi, Veikalā un tirgū

Straupes tirdziņā nedēļas nogalē notiks Vīndaru svētki

Lai popularizētu vietējās vīna gatavošanas tradīcijas, biedrība “Slow Food” nedēļas nogalē rīkos pirmos Latvijas Vīndaru svētkus Vidzemes pusē. Par norises vietu izvēlēts arhitektūras piemineklis – Straupes Zirgu pasts, kur savu mājvietu atradis arī Straupes lauku labumu tirdziņš. Īpašu auru šai vietai piešķir autentiskais bruģakmens, kurš vēsturiskajā ansamblī saglabājies kopš 18.gadsimta.

Pasākums notiks svētdien, 3.septembrī, no plkst.11 līdz 17 un tajā apmeklētājiem būs iespēja ne tikai izgaršot vairāk kā 10 vīndaru radītos vīnus, bet arī atklāt viņu amata noslēpumus. Praktiskus padomus vīna gatavošanai mājas apstākļos sniegs “Zilver” dzērienu darītavas vīndari, tāpēc apmeklētāji aicināti ņemt līdzi meža un dārza ogas, lai kopīgi taptu vīns, kuru varēs dzert nākamā gada Vīndaru svētkos.

Pasākumā piedalīsies šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, kurš rūpēsies par atbilstošām uzkodām. Savukārt pateicoties pavārmeistaram Ērikam Dreibantam, klātesošie varēs izjust vīnu un desertu garšu saderību. Vīna baudīšanu būs iespēja papildināt ar “Slow Food Straupe” zemnieku gatavotajiem sieriem. Par īpašu muzikālo atmosfēru rūpēsies akordeonists Kaspars Gulbis un viņa trio.

Līdztekus vīndaru svētku notikumiem darbosies Straupes lauku labumu tirdziņš, kas vienīgais Baltijā atbilst starptautiskās organizācijas  “Slow Food International” noteikumu prasībām un kļuvis par “Earth Markets” (Zemes tirgus) alianses dalībnieku. Tas nozīmē, ka tirgū pieejamā produkcija ražota atbilstoši “Slow Food” filozofijai – tā ir vietēja, sezonāla, kas audzēta godprātīgi, saudzējot dabas daudzveidību un domājot par vides ilgtspējību. Straupes tirdziņš ir apbalvots ar kultūras zīmi “Latviskais mantojums” par tirgus tradīciju atjaunošanu un saglabāšanu.

Pievienot komentāru