Laukos
Gaļa un zivis

Kur izdevīgāk nopirkt bullīti? Atbild eksperts0

Foto: Hans Engbers/SHUTTERSTOCK

Ir dzirdēts, ka vietējie bioloģiskie gaļas liellopu audzētāji uzskata – izdevīgāk pirkt bullīšus bez ragiem Lietuvā. Vai tas ir tiesa? Kādus bullīšus iesaka iegādāties speciālisti – tolus vai ragainus? DZIDRA

 

Tolu vai ragainu?

“Ragu esamība vai neesamība neietekmē dzīvnieka produktivitāti. Tas vairāk ir saimnieka paša ziņā, kādus dzīvniekus izvēlēties audzēt. Tikai jāņem vērā, ka saimniecībās, kas ieguvušas bioloģiskās saimniecības sertifikātu, nav atļauts dzīvniekus atragot,” skaidro Latvijas Gaļas liellopu audzētāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Aija Ādama.

Latvijā atestētās šķirnes dzīvnieku audzēšanas saimniecībās var iegādāties gan ragainus, gan tolus dažādu gaļas liellopu šķirņu buļļus vaislai.

Pastāv uzskats, ka bullīši ar ragiem izaug miesās brangāki, tomēr tā nav – viss atkarīgs no daudziem faktoriem: ģenētikas, turēšanas apstākļiem, barības bāzes saimniecībā, labturības.

Audzējot ragainos liellopus, pastāv lielāks traumatisma risks.

Kā priekšrocību var minēt to, ka ragainu bulli vajadzības gadījumā vieglāk piefiksēt, uzmetot uz ragiem striķi. Tolam dzīvniekam ragu nav, attiecīgi ir jācenšas uzlikt galvā apaušus, un tas ir mazliet sarežģītāk un lēnāk izdarāms.

 

Kad labāk pirkt ārzemēs

Pirkt ārzemēs vaislas bullīšus atmaksājas, ja saimniecība audzē šķirnes vaislas materiālu, ko realizēt citām saimniecībām, tajā skaitā piedāvā vaislas tirgū neradniecīgus dzīvniekus. Latvijā gaļas šķirņu liellopu populācija ir salīdzinoši jauna un neliela, tāpēc nereti ir grūti atrast vaislas dzīvnieku, kas nav radniecīgs ar pašu ganāmpulkā audzētajām govīm.

 

Nav vērts taupīt

Latvijā šķirnes saimniecībās var iegādāties dažādu vecumu bullēnus. Ir saimniecības, kas realizē aptuveni gadu vecus bullēnus, bet citas paaudzē lielākus – pārdod 1,5–2 gadus vecus buļļus.

“Iesaku iegādāties jau lielus buļļus, jo tad redzama dzīvnieka kvalitāte un var saprast, ko no konkrētā vaislas buļļa pārmantos viņa pēcnācēji,” teic Aija Ādama.

“Cenas nosaka paši saimnieki, tomēr jāsaprot, ka bullis ir puse no ganāmpulka – no buļļa kvalitātes atkarīga visa ganāmpulka kvalitāte. Meklēt pēc iespējas lētāku bulli nav vērts. Tas, visticamāk, nākotnē pazeminās visa ganāmpulka vērtību, dodot mazākus dzīvniekus ar mazākiem dzīvsvara pieaugumiem, ar iespējamām eksterjera vai rakstura kļūdām. Tas nākotnē atsauksies arī uz cenu, par kādu šāda lētā buļļa pēcnācējus varēs tirgot tālāk.”

Bullis jāpērk labs, kvalitatīvs, mierīgs – taupīšana šajā gadījumā nav ieteicama. Ja saimniecība gaļas liellopu audzēšanai pievērsusies nesen, ieteicams saimniekiem sadarboties ar ciltsdarba organizācijām un pie dzīvnieku iegādes ņemt palīgā ciltsdarba speciālistus, kam ir pieredze darbā ar gaļas šķirnes vaislas dzīvniekiem. Tie ir organizāciju zootehniķi, sertificētie pārraugi, kas strādā ar vairākām saimniecībām, dzīvnieku vērtēšanas eksperti.

LA.lv