Latvijā, Politika

Vāc parakstus par labu nerakstīt uz produkta, ka tas satur E 621

Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” sākta parakstu vākšana par aizliegumu uz pārtikas iepakojumiem rakstīt, ka produkts nesatur nātrija glutamātu jeb E 621. Iniciatīvas autors  Anžejs Dmuhovskis norāda, ka glutamāts ir atrodams gandrīz visos produktos, tātad rakstīšana “Bez E621” uz iepakojuma ir pilnīgi bezjēdzīga un nenozīmē, ka produktā šīs vielas nav.

“Otrkārt, mūsu sabiedrībā ir populārs viedoklis, it kā nātrija glutamāts ir kaitīgs. Bet reāli tā nav! Zinātniski dati pārliecinoši sāk, kā glutamāts nepieciešams mūsu organismam nervu sistēmas procesos.  Glutamāts sintezējas cilvēka organismā,  tas ir neiromediators, tātad ir izmantots nervu sistēmas procesos. Glutamāts ir gandrīz visos produktos, mēs apēdam vairākus gramus katru dienu. No šim pārmaiņām sabiedrība pārtrauks saņemt nepatieso informāciju par nātrija glutamātu, uzzinās, ka tas nav kaitīgs, bet firmas nebūs spējīgas sniegt nepatiesību šajā tēmā,”  teikts iniciatīvas autora publicētajā tekstā.

Līdz ar to tiek piedāvāts pieņemt Ministru kabineta noteikumus, kas reglamentētu uz pārtikas iepakojumiem rakstīto informāciju saistībā ar glutamāta esamību.

Nātrija glutamāts jeb E621 ir ierasta pārtikas piedeva, kas pastiprina gaļas, zivju, desu un cita ēdiena garšu, īpaši raksturīga Austrumu tautu virtuvei. Sabiedrībā par šo vielu valda pretrunīgs viedoklis, argumentējot, ka tas izraisot atkarību, migrēnu, gremošanas vainas un citas kaites. Tikmēr pētnieki apgalvo, ka, tāpat kā cukuru un sāli, nātrija glutamātu būtu jālieto ar mēru. Uzņemot to ar veikalos nopērkamajiem produktiem, sasniegt bīstamu koncentrāciju nav iespējams un, nopērkot to tīrā veidā, pat ēdamkarotē satilpst vien trīs grami tīra nātrija glutamāta. Šī viela atrodama gaļas un zivju konservos,  kūpinātās desās, sausajās zupās, dažos cietā siera veidos, garšvielās, marinādēs, sāļajās, saldās brokastīs un citās uzkodās.

Pievienot komentāru