Bizness, Darbs un izglītība

Zinātne un uzņēmējdarbība – izstādē “Riga Food 2017”

Pārtikas industrijas izstādē “Riga Food 2017” Ķīpsalā, kas tiks atklāta jau šo trešdien, darbosies arī ekspozīcija “Inovācija pārtikai”, kurā interesenti varēs saņemt informāciju par dažādām pētniecības iestrādnēm jaunu produktu izveidei un uzņēmēju gatavajiem produktiem, kas tapuši sadarbībā ar Latvijas zinātniekiem un pārtikas tehnologiem.

Liela daļa jauno pārtikas produktu top nevis spontāni, bet gan ilgstošu pētījumu rezultātā. Lielie uzņēmumi, kam ir pašiem savas pētniecības un attīstības nodaļas, šos produktus izstrādā paši, tikmēr mazie nereti vēršas pie pētniecības institūtiem. Šajā gadā Inovācijas stendā jau tradicionāli piedalās Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), Dārzkopības institūts un Agroresursu un ekonomikas institūts, kas visi apvieno neskaitāmas struktūrvienības, kuru darbs ir pētīt jaunu šķirņu, garšu un variāciju izveidi un lietojumu pārtikā. Šīs iestādes arī galvenokārt piedalās visu jauno pārtikas produktu tapšanā Latvijā.

Šogad institūti prezentēs jaunākos pētījumu rezultātus: graudaugu un pākšaugu (zirņi un pupas) ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu lietojums, augļu un ogu blakusproduktu lietojums jaunu produktu izstrādē, ekstrudēti pākšaugu produkti, ar proteīnu bagāti pākšaugu batoniņi, pākšaugu pastētes u.c.

Jau vairākus gadus jauno uzņēmumu vidū novērojama tendence orientēties uz veselīgu dzīvesveidu – cukura, tauku satura un garšas pastiprinātāju samazināšanu, paaugstinot olbaltumvielu, šķiedrvielu un vitamīnu saturu produktos. Arī šajā gadā Inovācijas stendā varēs nogaršot dažādas veselīgas alternatīvas uzkodām un dzērieniem, piemēram, zirņu čipsus, tomātu un čili čipsus, čipsus ar samazinātu tauku saturu, pākšaugu pastētes un batoniņus, dabīgos augu eliksīrus, dabīgo pārtiku mazuļiem, kā arī izmēģināt dažādus traukus un galda piederumus, kas palīdz veselīga uztura paradumu veicināšanā.

Tajā skaitā būs iespēja aplūkot krokaino šķīvi, kas rada optisku ilūziju par lielāku porciju, nekā tā ir realitātē, un smagos galda piederumus, kas liek ēdājam dakšiņu cilāt lēnāk. Papildu jaunajiem produktiem jau tradicionāli varēs konsultēties par atbalstu uzņēmējdarbībai, patentēšanu, pārtikas produktu reģistrēšanu un testēšanu, kā arī saņemt informāciju par izglītības iespējām topošajiem pārtikas nozares speciālistiem.

Savukārt piektdien, 8. septembrī, LTC un EEN-Latvija sadarbībā ar LLU organizē semināru par tendencēm jaunu pārtikas produktu attīstībā “Inovācijas pārtikas produktu ražošanā”, kā arī starptautisku kontaktbiržu zinātnieku un uzņēmēju sadarbības veicināšanai. Kontaktbiržai šobrīd reģistrējušies jau teju 50 dalībnieku no Latvijas, Igaunijas, Polijas, Vācijas, Somijas, Ungārijas, Rumānijas, Moldovas, Ukrainas un Lielbritānijas.

Jau ziņots, ka izstāde “Riga Food 2017” notiks no trešdienas, 6.septembra līdz 9.septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Tā piedāvās vērienīgas starptautisku un pašmāju uzņēmumu un organizāciju, kā arī mājražotāju ekspozīcijas, meistaru un pārtikas produktu konkursus, jaunumu prezentācijas, izglītojošus seminārus, aizraujošus šovus, meistarklases un degustācijas.

“Riga Food 2017” savus jaunākos produktus un pakalpojumus prezentēs vairāk nekā 700 uzņēmumu no Austrijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Čehijas, Dānijas, Gruzijas, Igaunijas, Itālijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Polijas, Spānijas, Turcijas, Ukrainas, Uzbekistānas, Meksikas u. c., kopumā no vairāk nekā 35 valstīm. 

Pievienot komentāru