Laukos
Politika

ZM un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija aicina pašvaldības iepirkumos izvēlēties vietējo pārtiku0


“Zaļās karotītes” produkti.
“Zaļās karotītes” produkti.
Foto-LETA

Zemkopības ministrija un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF) aicina pašvaldības iepirkumos novada skolām, bērnudārziem, slimnīcām un pansionātiem izvēlēties vietējo pārtiku, informēja federācijā.

LPUF atgādināja, ka jau vairāk nekā četrus gadus Latvijā ir spēkā Zaļā publiskā iepirkuma sistēma pārtikas piegāžu un ēdināšanas pakalpojumu jomā, kuras mērķis ir iepirkt preces un pakalpojumus pēc iespējas draudzīgāk videi, kā arī tas ir veids, kā dot priekšrocības Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produktiem cīņā ar importa produkciju.

“Šobrīd spēkā esošo Zaļo publisko iepirkumu kritēriju piemērošanu saredzu kā labu iespēju pašvaldībām sekmēt Latvijā ražoto augstas kvalitātes lauksaimniecības un pārtikas produktu noietu,” teica zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Federācijā piebilda, ka vietējos ražotājus var atbalstīt, ēdināšanas iepirkumos izmantojot Zaļo publisko iepirkumu, kas dod priekšrocības Latvijas uzņēmumiem, kuri ieguvuši “Zaļo karotīti” vai “Bordo karotīti” un ražo paaugstinātas kvalitātes produktus bez ģenētiski modificētiem organismiem.

Ministru kabineta noteikumos par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem ir iekļauta prasība pēc augstas kvalitātes produktu piegādēm.

Šajos noteikumos ir noteikts, ka pārtikas iepirkumos konkrētu sabiedrības grupu uzturā prioritāri ir jāizvēlas tādi pārtikas produkti, kuriem izvirzītās kvalitātes prasības ir līdzvērtīgas tām, kas noteiktas normatīvos par nacionālo pārtikas kvalitātes shēmu vai bioloģisko lauksaimniecības shēmu. Veidojot Zaļo iepirkumu, tiek ņemti vērā dažādi faktori, piemēram, kā tiek audzēti produkti, vai tajos nav ģenētiski modificētu organismu, kāds ir iepakojums un kā notiek preču piegāde.

Zemkopības ministrijas apkopotie dati liecina, ka 2018.gadā Latvijā veikti pārtikas un ēdināšanas iepirkumi aptuveni 120 miljonu eiro vērtībā. Zaļu iepirkumu īpatsvars publiskajos pārtikas un ēdināšanas iepirkumos ik gadu veido apmēram 75%.

LA.lv