Laukos
Piensaimniecība

LLU kopā ar piensaimniekiem izstrādās jaunu piena sūkalu pārstrādes tehnoloģiju0


Piena sūkalas.
Piena sūkalas.
Foto: Aija Geida

Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) sadarbībā ar piena pārstrādes uzņēmumiem “Jaunpils pienotava”, “Latvi Dan Agro”, kā arī zemnieku saimniecībām “Ruķi” un “Talči” sākusi darbu pie jaunas piena sūkalu pārstrādes tehnoloģijas izstrādes, liecina informācija Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra mājaslapā.

Projekta darba grupa informē, ka piena pārstrādes blakusproduktu sūkalas vairākums uzņēmumu patlaban nodod biogāzes iegūšanai, taču saskaņā ar zinātnieku aplēsēm sūkalās slēpjas daudz lielāks potenciāls. Tajā pašā laikā sūkalu izmantošanu kavē ne tikai zināšanu un atbilstošu zinātnisku pētījumu trūkums, bet arī citi apstākļi, jo to pārstrādei nepieciešami lieli enerģētiskie resursi un atbilstošas iekārtas. Līd ar to ne visi uzņēmumi ir gatavi investēt sūkalu sastāvdaļu izdalīšanas tehnoloģijās.

LLU zinātnieki aizvadītā gada beigās sākuši pētniecisko darbu, lai radītu uzņēmumiem nepieciešamās tehnoloģijas un izstrādātu perspektīvus produktus realizācijai.

“Latvijā laktozes utilizācijai un pārstrādei netiek veltīta pietiekami liela uzmanība, lai gan tai ir nozīmīgs īpatsvars siera un biezpiena sūkalās. Ražotāji vairāk fokusējas uz sūkalu olbaltumvielu izdalīšanu un funkcionālu, olbaltumvielām bagātu produktu ražošanu, bet ar laktozi un minerālvielām bagāta filtrāta izmantošana ir ierobežota,” stāsta pētniece Jeļena Zagorska.

Tādējādi uzsāktā pētnieciskā projekta “Ekonomiski pamatota sūkalu pārstrāde jauniem produktiem pārtikai un lopbarībai” mērķis ir rast jaunu risinājumu pilnvērtīgai sūkalu sausnas izmantošanai produktos ar augstāku pievienoto vērtību un lielāku patēriņa potenciālu apjoma ziņā, viņa informēja.

Projekts paredz attīstīt jaunu sūkalu pārstrādes tehnoloģiju, kas būs izmantojama dažādās nozarēs. Zemniekiem mājputnu un lopu ēdināšanai plānots piedāvāt jaunu lopbarības piedevu – laktobionskābi, kuras efektu plānots pierādīt pētījuma laikā, sekmējot tās plašāku izmantošanu Latvijā lopkopībā un putnkopībā.

Projekta autori norāda, ka plašs laktobionskābes pielietojums varētu būt arī piena rūpniecībā. To iespējams izmantot pasterizēta piena ražošanā, veicinot kalcija asimilāciju organismā, siera ražošanā un kā pārtikas piedevu aizstājēju ar antioksidanta, stabilizētāja un emulgatora funkcijām.

“Projektā iegūtie rezultāti ļaus utilizēt sūkalas, optimizējot piena pārstrādes uzņēmumu resursus, vienlaicīgi samazinot negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi, kā arī ietekmēt lauksaimniecības dzīvnieku labturību un produkcijas kvalitāti. Pētījumi atklās jaunus laktobionskābes izmantošanas veidus un nodrošinās tās pieprasījumu tirgū, kā arī sekmēs jaunu pētījumu attīstību,” skaidro Zagorska.

Projekts tiek īstenots ar Eiropas Lauksaimniecības fonda Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam līdzfinansējumu ar Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta atbalstu.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LE
LETA
Laukos
Sākta diskusija par Latvijā ražotās pārtikas produkcijas īpatsvara palielināšanu veikalos
20 stundas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Laukos dzīvot – ne tikai “forši”, bet arī droši
23 stundas
LE
LETA
Laukos
Biedrība: Pērn Latvijā siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju audzis līdz 21 kilogramam
1 diena

Lasītākie

Uldis Šmits
Pasaulē
“Zaļo joslu” Šengena: Robežpunktos jālaiž cauri ne tikai kravas, bet arī viesstrādnieki
45 minūtes
JL
Juris Lorencs
Latvijā
Juris Lorencs: Kovidmuļķi un kovidnoziedznieki
34 minūtes
LE
LETA
Ekonomika
NVA direktore: 98% gadījumu atlaišanas plānotas Rīgā un Pierīgas reģionā
15 minūtes
LL
LETA, LA.lv
Dabā
Naktī Ventspils ostā reģistrētas vēja brāzmas līdz teju 30 m/s
1 stunda
LA
LA.LV
Ekonomika
Tirgotājiem nepietiek naudas drošības pasākumiem
8 minūtes