Laukos
Gaļa un zivis

Ne sliktāk kā Sicīlijā! LLU pētnieki patentē anšovu pārstrādes tehnoloģiju0

Foto: LLU

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pētnieki noslēguši nozīmīgu zinātnisko projektu posmu, kuru ietvaros izstrādāti divi jauni zivju produktu veidi, informē LLU komunikāciju vadītāja Lana Janmere.

Viena produktu grupa radīta projektā “”Baltijas anšovi eļļā” un pastas “Baltijas anšovi” tehnoloģiju un receptūru izstrāde no Baltijas brētliņām (Spratus balticus) kā analogu tradicionāliem itāļu konserviem “Anšovi eļļā”, un to ražošanas tehnoloģisko procesu mehanizācija”, kura pētniecisko daļu vadīja Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāns Mārtiņš Šabovics.

“Pētījuma ietvaros eksperti analizēja anšovu ražošanu Sicīlijas un Spānijas uzņēmumos, kas citos apstākļos būtu bijis neiespējami. Izprotot šī produkta īpašo specifiku un konstatējot Baltijas brētliņu īpašības,

izstrādāta tehnoloģija, kas ļauj no Baltijas brētliņām ražot zivju produkciju, kura pēc garšas ir pielīdzināma Vidusjūras anšoviem

,” stāsta M. Šabovics.

Savukārt otra produktu grupa radīta projektā “Jaunu ekonomiski izdevīgāku ātrās pagatavošanas zivs veselmuskuļu produktu ar paaugstinātu uzturvērtību tehnoloģiju un receptūru izstrāde”, kura pētniecisko daļu vadīja LLU profesore Sandra Muižniece- Brasava.

“Izstrādātā produkcija ir orientēta uz vietējo tirgu, kā arī eksportu, ar glabāšanas termiņu no 10 dienām līdz vienam gadam, atkarībā no uzglabāšanas veida. Tie ir tā dēvētie “ātrās pagatavošanas” izstrādājumi, kam ir arvien lielāks pieprasījums, neskatoties uz ierobežoto pieejamību mūsdienu Latvijas rūpniecības ražojumu klāstā,” stāsta S. Muižniece-Brasava.

Patlaban abām tehnoloģijām un receptēm, kas radītas zinātniskās un tehnoloģiskās izpētes procesā 2019. gadā, tiek nostiprinātas intelektuālās tiesības kā Latvijas Republikas patentiem “Anšovu ražošana no Baltijas brētliņām” un “Pieejamo gatavo ēdienu ražošanas tehnoloģija”.

Kā norāda LLU, pētnieku paveiktais ir būtisks solis zivju pārstrādes ražošanas pilnveidē un pavērs plašākas iespējas nozares uzņēmumu attīstībai.

Pēc projekta noslēguma un atskaišu apstiprināšanas Latvijas komersanti, kā arī visi ieinteresētie, varēs iepazīties ar projektu rezultātiem.

Projektos sāktais darbs jaunu tehnoloģiju izstrādē veicinājis arī pētnieku interesi par nozares plašāku izpēti. Tādējādi pētījumu rezultāti prezentēti ziņojumos starptautiskās konferencēs un publicēti zinātniskos žurnālos.

Vienlaikus LLU pārstāvji atzīst, ka patlaban Latvijas zivju pārstrādātāji vēl nespēj apgūt jaunas zivju apstrādes tehnoloģijas un tās komercializēt, jo pašos uzņēmumos nav pieejamas nepieciešamās iekārtas un trūkst izmēģinājuma ražošanas jaudu.

Kā skaidro M. Šilovs, citviet zivju apstrāde ir veiksmīgi atrisināta klasteros jeb ģeogrāfiski saistītos attiecīga profila uzņēmumos. Piemēram, Ziemeļfrancijā par klastera pamatu kļuvusi zivju produktu pilotražotne. Zināšanu uzkrāšana šādā platformā rada pamatu turpmākai attīstībai nozarē. Šāda pieeja ieinteresējusi arī Zemkopības ministriju un nozares pārstāvjus, norāda pētnieks.

LLU prognozē, ka projektos īstenotās aktivitātes ļaus uzņēmumiem pārvarēt minētos izaicinājumus, jo jaunradītie produkti ir zinātniski un tehnoloģiski pārbaudīti. Turklāt LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniekiem ir atbilstošas kompetences, lai sniegtu atbalstu uzņēmumiem, kuri sāks jauno produktu ražošanu.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LE
LETA
Laukos
Sākta diskusija par Latvijā ražotās pārtikas produkcijas īpatsvara palielināšanu veikalos
20 stundas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Laukos dzīvot – ne tikai “forši”, bet arī droši
23 stundas
LE
LETA
Laukos
Biedrība: Pērn Latvijā siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju audzis līdz 21 kilogramam
23 stundas

Lasītākie

Uldis Šmits
Pasaulē
“Zaļo joslu” Šengena: Robežpunktos jālaiž cauri ne tikai kravas, bet arī viesstrādnieki
21 minūtes
JL
Juris Lorencs
Latvijā
Juris Lorencs: Kovidmuļķi un kovidnoziedznieki
10 minūtes
LE
LETA
Pasaulē
ASV diennaktī reģistrēti 1169 jauni Covid-19 upuri – jauns pasaules rekords
33 minūtes
LL
LETA, LA.lv
Dabā
Naktī Ventspils ostā reģistrētas vēja brāzmas līdz teju 30 m/s
47 minūtes
OZ
Olafs Zvejnieks
Ekonomika
“Smart-ID”: darījumu skaits audzis trīskārt
16 minūtes