Laukos
Graudkopība

Pētījums: Iedzīvotāji uzturā biežāk lieto rupjmaizi, nevis baltmaizi0


Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: Ieva Čīka/LETA

Iedzīvotāji uzturā biežāk lieto rupjmaizi, nevis baltmaizi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījums par 2018.gadu.

Vienu līdz divas šķēles rupjmaizes dienā apēd 39,2% iedzīvotāju, trīs līdz četras – 22,5% iedzīvotāju, bet piecas un vairāk rupjmaizes šķēles dienā apēd 5% iedzīvotāju. Rupjmaizi ikdienā neēd 33,3% iedzīvotāju.

Tikmēr baltmaizi ikdienā neēd 47,4% iedzīvotāju. Vienu līdz divas šķēles dienā apēd 29,8% iedzīvotāju, trīs līdz četras – 16%, bet vairāk nekā piecas šķēles baltmaizes dienā apēd 6,8% iedzīvotāju.

Saldskābmaizi ikdienā neēd 73,9% iedzīvotāju, savukārt vienu līdz divas šķēles dienā apēd 21,5% iedzīvotāju, bet trīs un vairāk – 4,7% iedzīvotāju.

Šķēli vai divas kliju maizes vai karašas šķēles dienā apēd 22,9% iedzīvotāju, trīs līdz četras šķēles – 9,1% iedzīvotāju, bet vairāk nekā piecas šķēles kliju maizes dienā apēd 1,6% iedzīvotāju. Lielākā daļa jeb 66,4% iedzīvotāju ik dienas neēd kliju maizi vai karašu.

SPKC pētījuma tapšanas laikā notika apmēram 3500 intervijas ar iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Pētījumā analizēta Latvijas pieaugušo iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu izplatība, tostarp smēķēšana, alkohola lietošana, uzturs, fiziskās aktivitātes, mutes higiēna, vakcinēšanās, satiksmes drošība, kā arī iedzīvotāju vēlme mainīt uzvedību, iesaistīties veselības veicināšanas pasākumos. Tas ietver arī datus par Latvijas pieaugušo iedzīvotāju veselības pašnovērtējumu un veselības aprūpes pakalpojumu izmantošanu.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LE
LETA
Laukos
Sākta diskusija par Latvijā ražotās pārtikas produkcijas īpatsvara palielināšanu veikalos
20 stundas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Laukos dzīvot – ne tikai “forši”, bet arī droši
23 stundas
LE
LETA
Laukos
Biedrība: Pērn Latvijā siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju audzis līdz 21 kilogramam
1 diena

Lasītākie

Uldis Šmits
Pasaulē
“Zaļo joslu” Šengena: Robežpunktos jālaiž cauri ne tikai kravas, bet arī viesstrādnieki
41 minūtes
JL
Juris Lorencs
Latvijā
Juris Lorencs: Kovidmuļķi un kovidnoziedznieki
30 minūtes
LE
LETA
Ekonomika
NVA direktore: 98% gadījumu atlaišanas plānotas Rīgā un Pierīgas reģionā
11 minūtes
LL
LETA, LA.lv
Dabā
Naktī Ventspils ostā reģistrētas vēja brāzmas līdz teju 30 m/s
1 stunda
LA
LA.LV
Ekonomika
Tirgotājiem nepietiek naudas drošības pasākumiem
4 minūtes